James Garner, protagonistul serialului "Maverick" şi actor în "The Notebook", a murit la 86 de ani

Actorul american James Garner, starul serialelor de televiziune "Maverick" şi "The Rockford Files", a murit la vârsta de 86 de ani, sâmbătă, în reşedinţa lui din Los Angeles, informează Reuters.

19530 afișări
Imaginea articolului James Garner, protagonistul serialului "Maverick" şi actor în "The Notebook", a murit la 86 de ani

James Garner (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

James Garner, care într-o carieră de peste şase decenii a interpretat cu precădere rolurile unor anti-eroi fermecători şi a fost recompensat cu cea mai înaltă distincţie decernată de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild) în 2004, a murit din cauze naturale, potrivit poliţiei locale.

Născut în statul american Oklahoma, James Garner a debutat în industria de divertisment în anii 1950, după ce luptase în Războiul din Coreea, şi a devenit celebru graţie rolului pe care l-a interpretat în serialul western "Maverick", o producţie ce reprezenta o alternativă sarcastică, în comparaţie cu celelalte seriale difuzate în prime time de televiziunile americane şi care se bucurau de popularitate în acea vreme.

În acel serial, Garner a jucat personajul Bret Maverick, un bărbat afemeiat şi mare trişor la jocurile de cărţi, care prefera să se folosească mai degrabă de şiretenie decât de pistol. Colegul său de distribuţie Jack Kelly îl interpreta pe fratele lui, Bart, un bărbat cu un profil mai apropiat de "cowboy"-ul american clasic.

James Garner a părăsit serialul în 1960 în urma unei dispute cu producătorii de la postul de televiziune ABC şi a interpretat personajul din "Maverick" într-o serie de filme de succes, precum "Thrill of It All", "Move Over, Darling", "The Great Escape" şi "Support Your Local Sheriff!".

Graţie jocului său actoricesc şi aspectul lui fizic plăcut, James Garner a devenit în scurt timp un star în plină ascensiune la Hollywood.

Cu toate acestea, următorul lui succes s-a produs tot în televiziune, în anii 1970, când James Garner l-a interpretat pe detectivul Jim Rockford din serialul "The Rockford Files".

Serialul a fost difuzat pe postul NBC din 1974 până când Garner a părăsit brusc acest show TV în 1980. A reluat personajul Rockford în mai multe filme de televiziune produse în anii 1990.

Acest rol i-a adus un premiu Emmy în 1977. James Garner a primit şi o nominalizare la Oscar pentru comedia din 1985 "Murphy's Romance". De asemenea, acesta a primit trei Globuri de Aur din 12 nominalizări şi două Primetime Emmy din 14 nominalizări.

Garner a spus într-un interviu că rolul lui preferat a fost cel al unui soldat american care se îndrăgosteşte de personajul jucat de Julie Andrews în filmul "The Americanization of Emily" din 1964. A jucat din nou alături de Julie Andrews în filmul "Victor/ Victoria" din 1982.

A revenit pe marele ecran în 2000 în filmul "Space Cowboys" regizat de Clint Eastwood şi în 2002 în pelicula "Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood".

În ultima parte a carierei sale din televiziune, James Garner s-a remarcat în serialul "Chicago Hope" în 2000 şi în serialul "First Monday" din 2002.

În 2004, Garner a impresionat din nou pe marele ecran, jucând alături de Gena Rowlands şi Ryan Gosling în filmul "Jurnalul/ The Notebook", regizat de Nick Cassavetes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici