Leonard Cohen, un trubadur al angoaselor, a revenit la Bucureşti

Leonard Cohen a revenit la Bucureşti, unde, vineri seara, a concertat timp de 3 ore în faţa unui public de circa 7.500 de persoane, oferind încă o dată publicului român o lecţie de modestie şi profesionalism, dar şi un spectacol memorabil - artistul subliniind că nu ştie când vreodată va mai reveni.

178 afișări
Imaginea articolului Leonard Cohen, un trubadur al angoaselor, a revenit la Bucureşti

Leonard Cohen, un trubadur al angoaselor, a revenit la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Leonard Cohen, un trubadur al angoaselor, a revenit la Bucureşti

Spectacolul pe care l-a prezentat a fost aproape identic cu acela din 2008, artistul aflându-se în turneu cu acelaşi show. A început la fel, cu celebra piesă "Dance Me To The End Of Love" şi continuând apoi cu "The Future" şi "Ain't No Cure For Love".

"Mulţumesc mult, prieteni", le-a spus Cohen celor din public. "Mulţumesc mult că m-aţi chemat din nou la Bucureşti. Nu ştiu când voi mai putea ajunge, aşa că în seara asta vom da tot ce putem", a promis artistul în vârstă de aproape 75 de ani.

Au mai urmat apoi în concertul de trei ore - fără a include pauza de 15 minute - piese celebre ale lui Cohen - "Everybody Knows", "In My Secret Life", "Waiting for the Miracle", "Suzanne", "The Gypsy's Wife" şi "Take This Waltz", piesă pe ritmurile căreia, la fel ca şi în urmă cu aproape un an, şi-a luat la revedere de la public, cuvintele sale fiind însă acoperite de valul de aplauze şi ovaţii.

Cohen s-a retras din scenă, pentru a reveni apoi cu alte hituri de-ale sale - "So Long, Marianne", "First We Take Manhattan", "If It Be Your Will" şi "Closing Time". Dându-şi jos pălăria care a purtat-o tot concertul, artistul canadian şi-a luat la revedere încă o dată de la cei din public, însă nu de tot - Cohen marcând o a doua, apoi o treia revenire, cu piese printre care şi "I Tried To Leave You".

"A fost o mare onoare să cânt pentru inimi ca ale voastre şi să fiu primit în ele", a mai spus el înainte de a ieşi ultima dată din scenă, vesel, în pasul ştrengarului.

Leonard Cohen, un trubadur al angoaselor, a revenit la Bucureşti

Chiar şi la vârsta de 75 de ani (pe 21 septembrie), un lucru nu s-a schimbat la Cohen - timbrul vocal inconfundabil, cu tonuri adânci, când de profet ce subjugă masele, când de amant îndrăgostit. Trubadur al angoaselor, el este artistul care a marcat sufletele a nenumăraţi fani din întreaga lume. Având în faţă o viaţă în care a avut "ocazia" să încerce diferite grade ale depresiei, numeroase cure pentru a-şi vindeca melancolia - printre remedii numărându-se terapia, yoga, religia şi drogurile -, cele mai bune sa leacuri s-au dovedit a fi tot poezia, vinul roşu şi femeile frumoase.

Puterea sa de seducţie nu s-a diminuat - îmbrăcat într-un costum de culore închisă şi cu o pălărie pe cap, Cohen a stăpânit scena - dar şi publicul, care l-a ascultat în linişte - cu încredearea proprie unui artist aflat în elementul său.

De-a lungul show-ului din Capitală, Leonard Cohen a fost acompaniat de instrumentiştii Javier Mas, Bob Metzger, Dino Soldo, Rafael Gayol, Neil Larsen, Roscoe Beck, iar Sharon Robinson, Charley Webb şi Hattie Webb au fost vocile care au echilibrat concertul. De altfel, şi el a cântat la chitară, dar şi la sintetizator, trecând în revistă toate etapele carierei sale de peste 40 de ani.

Astfel, Cohen a fermecat încă o dată publicul din Bucureşti, în concertul desfăşurat pe stadionul Iolanda Balas Soter.

Events, organizatorii evenimentului, au declarat pentru MEDIAFAX că la concert au asistat circa 7.500 de persoane. În ciuda faptului că au schimbat locul iniţial de desfăşurare al concertului - din Piaţa Constituţiei pe Stadionul Iolanda Balas Soter - din cauza festivalului Tuborg Green Fest, care se desfăşoară în acelaşi timp, în parcul Izvor din apropiere, motivând că acesta ar putea deranja concertul lui Cohen, nici stadionul de atletism nu a putut să ofere un loc mai ferit din punct de vedere fonic.

Tramvaiele, sirenele de poliţie, ba chiar şi avioanele care aterizau sau decolau pe aeroportul Băneasa s-au făcut auzite de-a lungul show-ului.

(Material realizat de Cristina Mazilu, cristina.mazilu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici