O nouă eră: Primul organ uman din lume transportat cu ajutorul unei drone/ Zborul a durat doar câteva minute | VIDEO

O dronă creată special, de dimensiunile unei maşini de spălat, a transportat pe 19 aprilie un rinichi uman sănătos, la un spital din Baltimore, Statele Unite. Organul a fost transplantat cu succes de către echipa de medici, informează euronews.

4915 afișări
Imaginea articolului O nouă eră: Primul organ uman din lume transportat cu ajutorul unei drone/ Zborul a durat doar câteva minute | VIDEO

Sursa FOTO: Captură video

Distanţa de 4,5 kilometri a fost parcursă de dronă în doar 10 minute, zborul fiind primul din lume de acest fel. Dronele, cunoscute drept vehicule aeriene fără pilot (UAV), sunt folosite acum pentru a livra echipamente medicale în ţări africane, precum şi în insula Vanuatu, aflată în oceanul Pacific. Experţii spun că livrarea organelor umane cu ajutorul dronelor va deveni, în viitorul apropiat, o realitate în Stale Unite.

„Dronele pentru transportul de organe au potenţialul de a îmbunătăţi accesul pacienţilor la transplanturi, de a reduce costurile şi de a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale”, declară Joseph Scalea, chirurg la Şcoala Medicală a Universităţii din Maryland, potrivit euronews.

Zborul efectuat în timpul nopţii a fost rezultatul unei colaborări ce a durat trei ani. O echipă formată din medici, cercetători, ingineri şi experţi aviatici au lucrat împreună la Centrul Medical din Maryland şi Fundaţia Living Legacy. Robert Graboyes, cercetător la Universitatea George Mason din Virginia şi expert în inovaţia medicală, spune că zborul dronei reprezintă o „performanţă monumentală”.

Fiecare secundă contează

Organele trebuie transplantate cât mai rapid pentru ca pacienţii să beneficieze de cea mai bună şansă la viaţă. Cu toate acestea, metodele obişnuite de transport, care includ folosirea autoturismelor, elicopterelor şi a avioanelor, prezintă restricţii semnificative.

„Avionele sunt prea scumpe, zborurile comerciale durează prea mult timp, iar aeronavele de mici dimensiuni sunt periculoase pentru echipele medicale”, afirmă Scalea, acesta fiind unul dintre membrii echipei chirurgicale care a efectuat operaţia de transplant. Livrarea cu ajutorul dronelor ar putea reduce timpul transportului cu aproape 70%, mai adaugă Scalea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici