Portretul robot, o "armă" ineficientă pentru prinderea suspecţilor în Marea Britanie. Care este MOTIVUL - GALERIE FOTO

Tehnica Identificării Faciale Electronice (sau e-fit) este o metodă de a realiza un portret-robot al suspectului atunci când nu e disponibilă nicio fotografie sau înregistrare, însă poliţia britanică a admis că a prins doar un răufăcător în ultimii trei ani pe baza portretelor-robot.

535 afișări
Imaginea articolului Portretul robot, o "armă" ineficientă pentru prinderea suspecţilor în Marea Britanie. Care este MOTIVUL - GALERIE FOTO

Politia britanica (Foto: Hepta)

Reprezentaţii unităţilor de poliţie s-au declarat aprigi susţinători ai folosirii tehnologiei pentru prinderea criminalilor şi chiar au oferit tabloidului britanic Daily Mail câteva portrete-robot. "Când portretele arată aşa, nu e de mirare că au prins doar unul în trei ani", a concluzionat tabloidul britanic.

Potrivit sursei citate, poliţiştii care realizează aceste portrete se ghidează după reguli foarte stricte şi nu pot altera imaginile fără indicaţiile martorilor. Acest software a fost instalat în peste 90% dintre secţiile de poliţie britanice, însă, din ianuarie 2013 şi până în august 2015, doar un arest a fost făcut de poliţia britanică pe baza portretelor-robot.

Cu toate acestea, reprezentanţii Poliţiei au insistat că oamenii legii consideră că e o metodă „legitimă şi foarte importantă” de prindere a răufăcătorilor.

Jonathan Isaby, director executiv al Alianţei Plătitorilor de Taxe a declarat pentru MailOnline: "Poliţia trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce răufăcătorii în faţa instanţei, folosind tehnologia cea mai potrivită. Dacă portretele-robot nu sunt de ajutor, oamenii legii ar trebui să găsească alte soluţii care să se încadreze în limitele unui buget mai modest. Unele dintre aceste portrete nu par să fie din cale-afară de utile pentru a identifica oamenii al căror loc e după gratii".

Tim Passmore, un reprezentant al Poliţiei britanice, a apărat, însă, rezultatul muncii colegilor săi. „Nu am nicio grijă în privinţa gradului de utilitate al acestor portrete. Acest software e o unealtă important şi susţin folosirea lui”, a spus Passmore.

O serie de portrete-robot au fost date publicităţii pentru a susţine punctul de vedere al reprezentanţilor poliţiei britanice.

Poliţiştii din Stockbridge au căutat un hoţ despre care cititorii The Telegraph au scris că pare să fie o salată verde.

Poliţiştii din Cheltenham au căutat un hoţ despre care martorul a spus că purta pălărie.

Poliţia din Suffolk a sperat, la un moment dat, ca britanicii să îi ajute să găsească doi răufăcători ale căror portrete-robot arată astfel.

Poliţiştii care au investigat cazul lui Madeleine McCann au dat publicităţii portretul unui bărbat... cu păr, potrivit The Telegraph.

Poliţiştii din Gloucestershire au fost ridiculizaţi de internauţi după ce au dat publicităţii portretul unui bărbat despre care martorii au declarat că erau îmbăcat în haine care păreau să aparţină epocii victoriene.

Portretul-robot al unui bărbat care a jefuit o bancă, catalogat de internauţi drept "inutil".

Poliţiştii din Norfolk au realizat un portret-robot al unui bărbat care a spart o casă. Rezultatul a fost cel de mai jos.

Poliţiştii din Tewkesbury au mai căutat şi un bărbat care pare să aibă păr afro blond.

Poliţia britanică a sperat să-i găsească şi pe bărbaţii de mai jos, precum şi un ninja, al cărui portret-robot a fost descris de către internauţi drept o glumă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici