Un bancher a ascuns în dulapurile din apartament 42 de milioane de dolari, primiţi mită. FOTO

Un bancher chinez important a mărturisit că a luat peste 42 de milioane de dolari mită, bani pe care s-a temut să îi cheltuiască pentru a nu fi prins. Bărbatul a ascuns toate bancnotele în dulapurile din apartamentul său, a relatat ABC.

22825 afișări
Imaginea articolului Un bancher a ascuns în dulapurile din apartament 42 de milioane de dolari, primiţi mită. FOTO
Lai Xiaomin, membru al Partidului Comunist chinez, a fost preşedintele uneia dintre băncile de top ale ţării, China Huarong Asset Management.
 
Bărbatul a mărturisit într-un documentar al postului de televiziune CCTV că a luat mită, după ce autorităţile au descoperit banii îndesaţi în dulapurile din apartamentul acestuia, alături de numeroase bunuri valoroase, precum ceasuri, aur şi opere de artă. În documentar mai este specificat şi că Lai era proprietarul mai multor locuinţe şi maşini de lux. Oamenii legii au găsit în casa acestuia o sumă de peste 42 de milioane de dolari, în bancnote, potrivit ABC.
 
 
Lai şi-a numit cu umor apartamentul, aflat în capitala Chinei, Beijing, drept „supermarket”. „Primeam banii în numerar şi îi depozitam acolo, ca şi cum aş fi mers la rafturile unui supermarket”, a povestit fostul bancher.
 
Uriaşa sumă obţinută din mită a devenit o povară pentru Lai, care era extrem de îngrijorat că dacă ar cheltui din bani s-ar putea da de gol, atrăgând atenţia autorităţilor asupra faptlor sale corupte. „Nu am cheltuit nici măcar un cent ... Totul a fost confiscat de Partid până la urmă. Ce rost au mai avut aceşti bani?”, a comentat el.  
 
 
Povestea bancherului a stârnit discuţii aprinse pe platforma de socializare chineză Weibo, unde hashtag-ul despre caz a fost folosit în postări ce au adunat peste 180 de milioane de vizualizări. Zeci de mii de internauţi au remarcat similitudinile dintre povestea lui Lai şi serialul chinezesc „The Name of the People”.
 
„Este prima dată când mă uit la 200 de milioane de yuani (echivalentul a 42 de milioane de dolari, n.r.) într-o singură cameră. Sunt impresionat”, a comentat o persoană, în timp ce alţii au fost intrigaţi de alegerea chinezului de a nu cheltui niciun ban. „Atunci de ce i-a mai luat?”
 
Cazul lui Lai Xiaomin este considerat printre cele mai grave cazuri de corupţie financiară din China, înregistrate în ultimii ani. Acesta a fost acuzat în lunha februarie a anului trecut de infracţiuni, inclusiv de acceptarea de mită şi corupţie în timpul în care a fost şef de partid şi preşedinte la Huarong.
 
Liu Yiming, un comentator respectat al politicii chineze, a declarat că, cel mai probabil, cazul acesta a şocat mulţi chinezi pur şi simplu din cauza cantităţii uriaşe de bani. „Au fost mulţi foşti oficiali care au delapidat 100 de milioane de yuani, dar 200 de milioane este ceva cu siguranţă neobişnuit”.
 
Acuzaţiile împotriva lui Lai vin în contextul luptei susţinute de preşedintele chinez Xi Jinping împotriva corupţiei. Eforturile acestuia - aplaudate la scară largă de publicul chinez - au ajutat la transformarea liderului comunist în cel mai puternic dintre conducătorii ţării din ultimele decenii, întrucât o mare parte a campaniei i-a vizat şi pe  adversarii şi rivalii săi.
 
Cel mai recent raport al Comisiei Centrale chineze a arătat că peste 500.000 de oficiali şi membrii ai Partidului au fost pedepsiţi pentru fapte de corupţie în 2019.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici