Ion Cristoiu la Marius Tucă Show: ”Noi suntem colonia Pentagonului. România e proasta cu bani a Europei”

  • Marius Oprea: “PSD putea să nu facă nimic şi tot aici ajungea. A fost o mai bună mobilizare a acestui electorat care s-a dus să voteze clar împotriva lui Klaus Iohannis”
  • M. Ciolacu: “Suntem primul partid invitat la Cotroceni. Luni la ora 11”.
  • Ion Cristoiu: „Noi suntem colonia Pentagonului. România e proasta cu bani a Europei”
11471 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu la Marius Tucă Show: ”Noi suntem colonia Pentagonului. România e proasta cu bani a Europei”

Sursa foto: captură foto / Marius Tucă Show

Autor: Luiza Moldovan

Invitaţii emisiunii Marius Tucă Show de la Aleph News de aseară, 10 decembrie, au fost istoricul Marius Oprea şi ziaristul Ion Cristoiu. Ei au dezbătut împreună pe subiectul momentului – political correctness-ul în scandalul Colţescu – şi travaliul elaborării noului Executiv, împreună cu toate neplăcerile care vin la pachet.

În scandalul Colţescu, Marius Oprea consideră că lucrurile au fost exagerate şi din cauza specificităţilor de limbă: “E o graniţă foarte sensibilă între rasism şi comportament tipic românesc. Noi aşa zicem în România. A scăpat omul. Cum să-i zică? Afroamerican? Mi se pare o exagerare, aşa, ca din SUA. Aveam corectitudinea asta politică, de parcă ar fi singura problemă. M-am grăbit să-l laud pe Sorin Lavric, eu având în minte premiul luat de el de la Academia România. (...) Aici e o graniţă extrem de subţire şi, dacă eşti răuvoitor, poţi oricând să scoţi paloşul corectitudinii politice şi să dai cu el”.

Subiectul a trecut repede înspre PSD şi ultimele sale mişcări, despre care Marcel Ciolacu, liderul acestei entităţi politice a dat declaraţii la cald, în direct la Aleph News, imediat după importanta conferinţă de presă pe care a susţinut-o şi din care idea principală era că PSD e câştigătorul “de fond” al alegerilor şi că el trebuie să dea premierul. Istoricul Marius Oprea a comentat:

“Are dreptate Marcel Ciolacu: victoria PSD e una de fond. Ei îşi iau în considerare un bazin electoral care este în scădere pe an ce trece. Pentru că cei mai multi votanţi ai PSD sunt cei mai în vârstă.

Tucă: Crezi că a făcut ceva PSD ca să cîştige alegerile parlamentare?

Oprea: Puteau să nu facă nimic şi tot aici ajungeau. A fost o mai bună mobilizare a acestui electorat care s-a dus să voteze clar împotriva lui Klaus Iohannis. A fost acest element de mobilizare al lor, reprezentat de antipatia faţă de Klaus Iohannis şi faţă de PNL. Lumea ajunsese la atâta saţietate să-l vadă lumea la orice eveniment (o bucăţică de autostradă, ) şi acel celebru discurs de marţi (a pronunţat de cîteva zeci de ori PSD) care nu a făcut decît să-l facă pe pesedist să meargă la vot, să-l scoţi din casă. Altfel, electoratul pesedist nu ar fi avut avut o atât de bună mobilizare”.

Marius Oprea: “Bazinul electoral liberal nu e musai pro-Iohannis”

În plus, istoricul este de părere că bazinul electoral liberal nu e musai pro-Iohannis şi a argumentat cu exemplul primarului de la Alba Iulia, care, pesedist fiind, s-a trezit înlocuit de un pedist, pentru ca, mai apoi, să ajungă în USR. Marius Tucă a spus că abstenteismul enorm a fost un vot de blam dat preşedintelui:

Marius Tucă: A mai făcut ca oamenii să nu meargă la vot şi să-i dea un vot de blam pt neparticipare.

Marius Oprea: Nu tot electoratul liberal este pentru Klaus Iohannis. Cazul primarului de la Alba Iulia care s-a trezit înlocuit de un pedist, viceprimar, iar fostul primar a fost luat in braţe de USR. Au făcut aceste greşeli, sub influenţa subteranei pedister, astfel încât un electorat cu tradiţie liberală să voteze cu usr.

Marius Tucă: Pentru prima dată în istoria alegerilor post-decembriste de la ora 18, PSD a crescut. De aici diferenţa de la 20 la 35.

Marius Oprea: Alegătorii, sub această puternică influenţă negativă, nu şi-au mai irosit votul, adică n-au mai votat partide de care nu ştiau cum vor merge. Aşa n-a intrat PMP. Sunt victimele lui

Klaus Iohannis. Prezenta lui Klaus Iohannis a împărţit clar apele. La conferinţele de presă (de dinainte de alegeri de la Cotroceni, n. red.) presa a acceptat sa primeasca lesă, botniţă şi tot”.

A urmat intervenţia prin teşlefon a liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a dat asigurări că partidul său va merge la Cotroceni săptămâna viitoare, fapt salutat de membrii acestui partid, care consideră că asta este în firea lucrurilor, în cel mai pur spirit constituţional:

M. Tucă: Mergeţi la Cotroceni săptămâna viitoare?

M. Ciolacu: Văd că s-a respectat asta şi suntem primul partid invitat la Cotroceni. Luni la ora 11. Mâine hotărâm cine va face parte din delegaţie.

M. Tucă: Am văzut întrebarea ca ce se întâmplă dacă e pozitiv, dacă e pozitiv, stă acasă. Vorba lui Oprea, coronavirusul nu atacă mintea.

M. Ciolacu: Nu atacă mintea dar nici nu-i deşteaptă”.

Întrebat dacă PSD va da curs iniţiativei AUR de suspendare a preşedintelui, Ciolacu a răspuns: ”Eu cred că asta e o măsură extremă. Suspendarea este cuprinsă în Constituţie pt anumite fapte.

Chiar dacă întruneşte toate condiţiile pentru a porni un astfel de demers, ţinând cont de contextul în care se află România, eu consider că ar fi un demers total inoportun. Dar aceste fapte nu se prescriu si fiecare va plăti la un moment pt datele sale, mai ales când ai o asemenea demnitate”.

Ciolacu e un alt membru marcant PSD care a luat în derâdere numirea lui Cîţu la fotoliul de premier:

“Aştept să-şi asume o asemenea ruşine a Economiei. Este groparul Economiei. Deciziile lui nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în Europa”.

Întrebat de Marius Tucă de ce crede că PNL a schimbat propunerea, Ciolcu a spus:

“Pentru că Florin Cîţu este un obedient. Şi cred că e o diferenţă de opinii între Orban şi Iohannis. A fost cap de listă la Senat şi a ieşit pe locul 3. Plus că ştim cum era urmărit de marţieni ruşi”.

Discuţia a alunecat înspre subiectul Orban – preşedinte la Cameră şi pe tema baronilor locali ai PSD, de care partidul s-a dezbărat, în mare parte. Iată ce a spus liderul PSD: 

“Acolo legea e foarte clară. Noi avem o pondere de 35%. Cutumiar, obţii tot aceeaşi pondere. Funcţia de preşedinte intră în votul colegilor si vom vedea. E puţin grăbit domnul Orban. E un fel de confiscare a democraţiei. Vrei şi premier, şi la Cameră, şi la Senat, şi preşedintele României. Presupun că vor totul, dar fără să dai nimic.

Oprea: Aţi reuşit să refaceţi filialele acolo unde aţi dat afară baronii?

Ciolacu: Am greşit într-un loc. Decizia trebuia să fie mai drastică. Am hotărât să facem şedinţă de analiză punctuală. Avem o statistică la nr de localităţi, avem 55% a câştigat PSD pe primul loc. În 68 de municipii din 100, psd a ieşit pe primul loc. Este o victorie de fond, nu de formă”.

Ziaristul Marius Tucă l-a întrebat pe Marcel Ciolacu ce face PSD după ce toate serviciile economice esenţiale s-au închis.

“Vom lupta pe toate pârghiile juridice şi constituţionale să fie nominalizat Rafila. Am primit deja o susţinere de la familia socialistă. Avem un plan dacă nu va fi nominalizat profesorul Rafila. Noi nu avem un guvern stabil, cu drepturi depline, în acest moment. Acest guvern nu poate emite ordonante de urgenţă. Auziţi explicaţii la Orban: am scris numele prim-ministrului pe bileţele. Asta e o abordare normală?”, a spus acesta.

Marcel Ciolacu: „Să vedem dacă se îmbolnăvesc 50 de parlamentari PSD de Covid cine o să mai depună jurământul!”

Despre calendarul de învestitură, Ciolacu a spus:

“Să vedem dacă se va realiza. Dacă depistăm 50 de parlamentari cu Covid, nu poti să depui jurământul online. Vom face tot ce este posibil, pentru că noi am câştigat alegerile”.

Marius Oprea: Mi se pare halucinant. Vin sărbătorile. Chiar dacă n-au covid, unii parlamentari pot să spună că au rude cu covid, că au fost contacţi şi să nu vină. Din 21 până pe 23 nu ai cum. Pe 24 e Ajunul Crăciunului.

În partea a doua a emisiunii, Ion Cristoiu a analizat cu Marius Tucă toată situaţia din Parlament şi din guvern şi a ajuns la concluzia că nimic nu e nou, că totul se repetă aşa cum s-a repetat de 31 de ani încoace. Cel mai grav lucru pe care l-a remarcat Cristoiu este faptul că avem cea mai slabă coaliţie de guvernare de 31 de ani încoace.

“De data asta, noi avem o gravă încălcare a Constituţiei. Pentru că preşedintele s-a implicat in propunerea pentru un partid. (...) Preşedintele a devenit negociator. Iohannis n-a inteles nimic din semnalul dat pe 6 dec? Pentru că dacă negociezi cu ăla şi cu ăla te-ai coborât la nivelul maidanului. El i-a chemat azi pe Cioloş şi Hunor şi a negociat cu ei. Păi asta e treaba lui?

În `94, Opoziţia, care nu avea majoritate în Parlament, a iniţiat suspendarea lui Ion Iliescu. La ora actuală, trebuie să avem şi alte sancţiuni ale preşedintelui decât suspendarea. Este singurul demnitar care n-are sancţiuni”.

Ion Cristoiu: “Noi suntem colonia Pentagonului. România e proasta cu bani a Europei”

De asemenea, “Marele Jaques” a comentat în direct la Marius Tucă Show statutul paradoxal pe care-l are România. Pe plan intern plânge că nu are bani, dar cumpără elicoptere şi alte echipamente de luptă vechi şi uzate, de la americani, făcându-se că nu a observat schimbarea de paradigmă a războiului şi că, prin urmare, echipamentele achiziţionate sunt inutile. Iată comentariul Marelui Jaques:

(...) Noi suntem colonia Pentagonului. Pt că asta suntem, că n-are America cui să vândă arme. România e proasta cu bani a Europei. Toţi cei care vor să ne vândă ceva fiare vechi, ne iau pe noi. Îmi spunea mie Băsescu cum o sa vina ruşii cu tancurile până în Bucureşti, iar eu îi spuneam “nu-şi consumă ăia motorina”. N-o să mai existe război clasic. Asta nu înţeleg aştia”.

Paradigma lui Cîţu ca păpuşă gonflabilă a lui duo-ului Orban – Iohannis a fost descrisă în termeni foarte precişi de Ion Cristoiu, care a adăugat că toate cărţile se joacă acum pe ministerele de forţă (a se citi Justiţia):

“M. Tucă: Va fi învestit Cîţu?

Cristoiu: Da. E nevoie de un prost. Nu am mai întâlnit un ministru de Finanţe atât de dus cu capu`. Este cea mai slabă coalitie de guvernare post-decembristă. Este cea mai de hăis-cea. Aţi observat şi cât s-au îngrăşat cei de la USR? Şi nu mai sunt împotriva sistemului. Acuma principala bătălie va fi pe Justitie. Cine pierde Justiţia, DNA îl mănâncă. Klaus Iohannis va face pe dracu-n 4 să rămână la Predoiu. (...)

Cîţu va fi de sacrificiu pt că Iohannis l-a şi retras un pic pe Ciucă şi pentru că perioada asta e de mânjire. Această perioadă de negocieri îl afecta pe Ciucă. Şi ai nevoie de Cîţu. Peste 3-4 luni îi dai guvern la cheie”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici