Alegerile de duminică, cruciale într-o ţară aflată în recesiune şi o criză politică acută

Alegerile prezidenţiale de duminică din România reprezintă "un scrutin crucial pentru o ţară căzută în recesiune şi minată de o criză politică acută de la căderea Guvernului, la jumătatea lunii octombrie", comentează AFP.

18 afișări
Imaginea articolului Alegerile de duminică, cruciale într-o ţară aflată în recesiune şi o criză politică acută

Alegerile de duminică, cruciale într-o ţară aflată în recesiune şi o criză politică acută (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Într-un material dedicat alegerilor prezidenţiale din România, AFP afirmă că una dintre principalele provocări ale viitorului preşedinte român va fi reinstaurarea stabilităţii politice, în vederea obţinerii celei de-a treia tranşe dintr-un ajutor de 20 de miliarde de euro acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.

Agenţia France Presse afirmă că sondajele îi indică drept favoriţi pe preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, şi pe liderul PSD, Mircea Geoană, în condiţiile în care mulţi români se declară "deziluzionaţi" de politică, iar participarea la vot ar putea fi de sub 50 la sută.

Pentru a mobiliza electoratul, Geoană şi Băsescu, ambii foşti membri ai regimului comunist, mizează pe diferenţele de stil, comentează AFP.

Traian Băsescu se prezintă drept un "luptător" pregătit să se bată cu adversarii săi din PSD şi se laudă că a determinat intrarea ţării în UE şi că a fost primul care a condamnat oficial crimele comunismului. "Calul său de bătaie: «modernizarea» statului, care, consideră el, trece în principal prin reducerea numărului de parlamentari", adaugă France Presse.

"În timpul primului său mandat, Băsescu a avut iniţiative bune, dar nu şi o strategie de a le aplica. Trebuie să ne întrebăm de ce a fost complet izolat pe scena politică", a declarat, pentru AFP, analistul Cristian Ghinea.

La rândul său, Mircea Geoană, fost ministru de Externe în perioada 2000 - 2004, se prezintă drept "un om al dialogului", capabil să "reinstaureze unitatea României", ameninţată, spune el, de adversarul său. Pentru a-şi consolida această imagine, el n-a ezitat, la singura dezbatere între candidaţi, să le ofere buchete de trandafiri roşii soţiilor rivalilor săi, Traian Băsescu şi Crin Antonescu, comentează AFP.

"Trebuie să avem un plan anticriză viguros în şase - 12 luni, lansând, de exemplu, un mare proiect de construire de către stat a unor locuinţe sociale pentru cuplurile tinere", a spus Geoană pentru AFP.

Analistul politic Daniel Barbu consideră însă că Geoană "face propuneri care nu pot fi realizate din punct de vedere financiar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici