Video Anastase: Statul se împrumută în fiecare zi pentru pensii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat, duminică, la Sinaia, că "statul se împrumută în fiecare zi pentru pensii" şi că, dacă în România punctul de pensie ar fi rămas la 45%, anul viitor statul ar fi trebuit să împrumute cinci miliarde de euro, iar în 2012 alte şase miliarde.

26 afișări

Anastase a declarat, într-o conferinţă de presă, că statisticile realizate în iulie 2009 arătau că în România există 5,7 milioane de pensionari şi 4,9 milioane de angajaţi.

"Această situaţie nu poate să continue şi cred că un act de responsabilitate din partea clasei politice este acela de a lua decizii pentru prezent, dar şi pentru generaţiile care vor veni", a spus Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că statul român "deja se împrumută în fiecare zi pentru a plăti pensii", iar calculele făcute de PDL cu privire la propunerea opoziţiei arată că, dacă punctul de pensie ar fi rămas pe sistemul de 45 la sută, anul viitor România ar fi trebuit să împrumute cinci miliarde de euro, iar, în 2012, alte şase miliarde de euro.

"Asta e o realitate economică, căreia PSD nu îi oferă nicio soluţie. El este de fapt interesat nu să ofere soluţii economice, ci să profite, electoral, de pe urma problemelor românilor. Creşterea punctului de pensie, propunerea făcută de PSD, a demonstrat că acesta vrea să câştige voturile pensionarilor transformând bugetul de pensii într-un joc de tip Caritas, în care beneficiile pensionarilor pot creşte fără nicio bază economică", a spus Anastase.

În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, Anastase a spus că nu va interveni nicio schimbare faţă de prezent până în anul 2014, iar după anul 2014 vârsta de pensionare va creşte cu aproximativ trei luni în fiecare an până în anul 2030.

Anastase a explicat că, la nivelul întregului continent european, s-a produs "un dezechilibru", generat pe de o parte de scăderea natalităţii şi pe de altă parte de creşterea speranţei de viaţă, iar în aceste condiţii trebuie luate "de acum" decizii în ceea ce priveşte sistemul de pensii, "pentru ca generaţiile să poată susţine pensionarii de mâine prin cei care muncesc şi acum şi în viitor".

Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 170 voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri, în absenţa reperezentanţilor PSD şi PNL, după o dezbatere maraton în care parlamentarii care susţin Guvernul au reuşit să îşi impună amendamentele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici