ARHIVA SIPA. Premierul Grindeanu susţine desecretizarea: Trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori/ Iohannis: Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spaţiul public

Sorin Grindeanu, premierul României, a declarat, luni, că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente.

776 afișări
Imaginea articolului ARHIVA SIPA. Premierul Grindeanu susţine desecretizarea: Trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori/ Iohannis: Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spaţiul public

ARHIVA SIPA. Premierul Grindeanu susţine desecretizarea: Trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori/ Iohannis: Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spaţiul public

Am avut o discuţie (cu Tudorel Toader - n.r.) pe de-o parte despre calendar şi anume proiectul legii de modificare - legile justiţiei - unde există acest orizont de timp de două săptămâni. Pachetul pe care trebuie să-l pregătim ca să venim în întâmpinarea decizie pilot de la OSCE - termenul nu mai e deja de 6 luni, sunt 5 luni - asta pe de-o parte. Pe de altă parte, fiind pe agenda publică, a fost cel legat de desecretizarea arhivei SIPA. Eu susţin desecretizarea, şi o spun cât se poate de direct, respectând legea. Probabil există diverese nivele de secretizare ale acelor documente aflate în arhivă, i-am cerut domnului ministru să strângă date. Şi dânsul susţine acest lucru. Ba mai mult, eu cred că e foarte bine să ştim şi cei care în această perioadă - şi acesta este un lucru pe care trebuie să-l facă domnul ministru şi-l va face - au avut acces la acestă arhivă. Susţin acest demers pentru că trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori, himere pe care diverşi le au şi cea mai bună modalitate este asta respectând procedurile legale şi am convingerea că va respecta procedurile. În concluzie, susţin”, a declarat Sorin Grindeanu.

Pe aceeaşi temă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că în acest moment se documentează privind instoricul constituirii arhivei SIPA, el menţionând că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a spus Toader.

Întrebat dacă va fi vorba de o desecretizare totală sau parţială, Tudorel Toader a precizat: „Nu am cum să spun eu acum - totală, parţială - pentru că nu ştiu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu”.

V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului - le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenţa Guvernului – Guvernul, prin hotărâre. Dacă vor fi secrete de stat, e alt regim”, a mai spus Tudorel Toader.

Iohannis: Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spaţiul public

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, întrebat de situaţia privind arhivele SIPA, că în spaţiul public apar "ciorbe reîncălzite, la anumite momente politice", subliniind că Ministerul Justiţiei trebuie să ia o decizie în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu documentele.

"Este interesant de urmărit cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spaţiul public, la anumite momente politice şi cum, dintr-odată, unii devin amnezici, alţii devin tăcuţi, alţii devin vorbăreţi. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spaţiul public şi aştept de la domnul ministru al Justiţiei ca, în mod transparent şi tranşant, să clarifice această discuţie", a declarat preşedintele.

Şeful statului a mai afirmat că tema privind arhivele SIPA "nu a fost tratată cu suficientă atenţie şi suficientă transparenţă", la momentul în care a fost tranşat subiectul şi că primul lucru care trebuie stabilit de Ministerul Justiţiei este dacă arhivele trebuie sau nu desecretizate.

"Am urmărit că în spaţiul public tema «SIPA» a redevenit foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenţie şi, cu certitudine, nu cu suficientă transparenţă. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsă de informaţii în spaţiul public aşa, un fel de mare secret naţional, ceea ce nu cred că este şi cred că Ministerul Justiţiei, ministrul Justiţiei trebuie să facă tot ce poate, dar transparent şi tranşant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu secretiza, este prima chestiune care trebuie lămurită. Trebuie lămurit, Ministerul Justiţiei trebuie să lămurească ce conţine ceastă arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri, n-au fost scurgeri şi aşa mai departe", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele a spus că a cerut deja un punct de vedere din partea CSAT în legătură cu arhivele SIPA, însă a subliniat faptul că CSAT are un domeniu bine stabilit de care se ocupă şi nu ar trebui "folosit ca un panaceu universal".

"Am solicitat şi colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, să vedem dacă CSAT are ce discuta în această chestiune sau nu şi, oricum ar fi, trebuie clarificată. (...)CSAT-ul, la noi în ţară, este folosit aşa, pe post de panaceu universal, ceea ce nu este. CSAT are un domeniu de care se ocupă, care este securitatea naţională. Nu pot să vă spun aşa, pe nepusă masă, dacă s-a trimis un raport, dar se poate verifica această chestiune. Oricum, a fost şi este un serviciu cu aceste atribuţii la Ministerul Justiţiei, de aceea am spus că de acolo trebuie să vină clarificările. Să nu se aştepte cineva că în CSAT ne adunăm cu toţii şi dezbatem filă cu filă. Ministerul Justiţiei trebuie să vină cu o clarificare şi dacă Ministerul Jusţiei consideră că trebuie să primească un aviz sau o opinie CSAT, atunci se va adresa CSAT-ului. Nu are rost să discutăm ce a fost acum şapte ani sau zece ani sau când s-a desfiinţat SIPA şi vara s-a înfiinţat sub altă denumitre", a mai declarat preşedintele.

Iohannis a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a discutat cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader despre arhivele SIPA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici