Băsescu: Este nevoie de solidaritate în NATO privind participarea militară în Afganistan

Preşedintele Băsescu a declarat, duminică seara, că e nevoie de solidaritate în rândul ţărilor NATO privind participarea la misiunea ISAF din Afganistan, el arătând că România desfăşoară în prezent 1.040 de militari combatanţi, 76 de jandarmi instructori şi 23 de militari în misiunea EULEX a UE.

281 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Este nevoie de solidaritate în NATO privind participarea militară în Afganistan

Băsescu: Este nevoie de solidaritate în NATO privind participarea militară în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O altă menţiune, pe care am făcut-o în intervenţia mea din această seară, având în vedere deja unele declaraţii de uz intern ale unora dintre liderii politici, a fost legată de faptul că trebuie să fim solidari. Am fost împreună, am intrat în Afganistan, am fost în misiuni împreună şi pe măsură ce ne îndeplinim misiunea, şi nu pe comandamente interne, ne retragem din Afganistan. Sigur, nu ştiu dacă poziţia mea va fi însuşită de toţi participanţii, dar cred că trebuia spusă", a spus preşedintele într-o conferinţă de presă, referindu-se la poziţia României pe care a expus-o în dineul de lucru al liderilor NATO, unde a fost discutată situaţia din Afganistan.

Preşedintele a arătat că România va rămâne angajată în Afganistan până la finalizarea retragerii misiunii ISAF a NATO, în 2014, iar obiectivul militarilor români va fi consolidarea situaţiei de securitate în zona Zabul, aria de responsabilitate a României.

Băsescu a evidenţiat însă că militari combatanţi vor trebui să fie prezenţi şi după 2015 în Afganistan pentru a asigura securitatea instructorilor care vor pregăti forţele afgane.

"În acelaşi timp, având în vedere perspectiva încetării misiunilor de luptă la 1 ianuarie 2015, şi menţinerii unor misiuni consolidate de instruire şi pregătire şi administraţie, nu numai a forţelor de securitate, noi trebuie să asigurăm totuşi securitatea misiunilor de instruire. Ceea ce înseamnă că va trebui să avem la dispoziţie forţe combatante care nu sunt planificate pentru misiuni de luptă, dar care să fie capabile să riposteze, dacă viaţa instructorilor noştri sau a taberelor de instruire este în pericol de acţiuni teroriste sau acţiuni ostile", a declarat preşedintele.

Preşedintele a evidenţiat că a solicitat diminuarea riscului tranzitării drogurilor din Afganistan prin zona extinsă a Mării Negre către piaţa UE. De asemenea, el a arătat că a atenţionat asupra faptului că stabilizarea Afganistanului nu poate fi posibilă fără o formulă de cooperare cu Pakistanul.

Strategia retragerii NATO din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 este pe "drumul cel bun" şi face obiectul unei susţineri internaţionale, a declarat duminică preşedintele Barack Obama, care a avertizat totodată cu privire la zilele dificile care rămân de înfruntat, relatează AFP.

"Ceea ce reprezintă acest summit NATO este că lumea susţine strategia pe care am dezvoltat-o", a declarat el cu puţin timp înainte de deschiderea summitului NATO, care se desfăşoară în oraşul Chicago.

"Acum, va trebui să o punem în aplicare în mod eficient, iar eu cred că acest lucru este realizabil cu ajutorul imensei capacităţi de a-şi reveni a poporului afgan", care "aspiră cu disperare la pace şi la securitate", a adăugat el în faţa presei, după o întâlnire bilaterală cu omologul său afgan Hamid Karzai.

Rămân "multe de făcut", a recunoscut preşedintele american, care a avertizat că pierderile de vieţi omeneşti vor continua. "Vor veni zile dificile, dar noi suntem încrezători în faptul că ne aflăm pe drumul cel bun", a subliniat el.

(Corespondenţă la la trimisul Mediafax la Chicago, Marius Frăţilă)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici