Boboc: Avizul comisiei juridice în cazul lui Darius Vâlcov este negativ, plenul va decide. Fostul ministru, la Senat: Am dat o declaraţie în faţa comisiei, îmi voi susţine nevinovăţia în plen

Preşedintele comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc a declarat, marţi, că, în urma înregistrării votului de egalitate, raportul comisiei în cazul cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă, în cazul lui Darius Vâlcov, este negativ, plenul urmând a decide în acest caz.

957 afișări
Imaginea articolului Boboc: Avizul comisiei juridice în cazul lui Darius Vâlcov este negativ, plenul va decide. Fostul ministru, la Senat: Am dat o declaraţie în faţa comisiei, îmi voi susţine nevinovăţia în plen

Senatorii jurişti au început discuţiile pe dosarul Vâlcov. Sunt şapte volume şi 2700 de pagini (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Cătălin Boboc a precizat, la finalul şedinţei comisiei juridice, că votul colegilor jurişti, în privinţa solicitării Parchetului în vederea reţinerii şi arestării preventive a lui Darius Vâlcov a fost de cinci voturi ”pentru” şi cinci voturi ”împotrivă”, înregistrându-se şi o abţinere.

Senatorii jurişti au votat, astfel, la cererea preşedintelui comisiei pentru un aviz favorabil în cazul cererii DNA care îl vizează pe Darius Vâlcov.

”Nu putem transmite plenului un raport favorabil asupra acestei solicitări. E votul exprimat de colegii mei, probabil fiecare va dori sau nu să îl explice. Din păcate, nu reuşim să avem o practică unitară pe acest subiect şi poate tratăm lucrurile prea subiectiv”, a afirmat Cătălin Boboc.

El a mai spus că plenul Senatului este cel care va decide, la final, avizul comisiei juridice fiind unul de recomandare.

Întrebat dacă este vorba despre un aviz negativ, Boboc a confirmat acest lucru, precizând că solicitarea sa, pentru aviz favorabil, nu a întrunit numărul necesar de voturi, respectiv şase.

”Nu este întrunit numărul de voturi pentru un aviz pozitiv”, a mai arătat preşedintele comisiei juridice din Senat.

Întrebat dacă rezultatul din comisia juridică arată faptul că Darius Vâlcov va fi apărat în plen, preşedintele comisiei juridice a afirmat că poate exprima voinţa fiecărui senator dar şi ”un anume curent”.

”Pot să confirm că senatorii PNL au votat aşa cum am anunţat. Eu nu spun că e bine sau că e rău ceea ce fac ceilalţi dar trebuie să asumăm un anume mod de comportament şi să avem o practică unitară în privinţa acestor solicitări”, a mai precizat Cătălin Boboc.

El a amintit ultimul raport MCV care nu acuza Parlamentul de abordarea într-un mod sau altul a acestor solicitări ale justiţiei, ci de abordarea ”neunitară”.

”Cred că ar fi cazul să începem să avem o conduită care să exprime ceva, un anume mod de a gândi, şi să nu fie diferită de la un caz la altul”, a spus senatorul liberal.

Cătălin Boboc a mai spus că, la votul în cazul lui Dan Şova a existat o altă configuraţie politică în comisia juridică, prin prezenţa senatorului independent Mihai Neagu, care a fost schimbat, în plenul de luni, cu un senator social-democrat, Pavel Marian.

Preşedintele comisiei juridice a anunţat că raportul comisiei juridice a fost transmis Biroului Permanent pentru a intra, miercuri, în votul plenului Senatului.

Comisia juridică a Senatului nu a putut, da, marţi, un vot în favoarea sau împotriva cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov, înregistrându-se egalitate, respectiv cinci voturi ”pentru” şi cinci ”împotrivă” şi o abţinere.

Potrivit unor surse din comisie, votul în comisia juridică a fost de egalitate, cinci la cinci, înregistrându-se o abţinere.

Senatorul Darius Vâlcov a declarat, marţi, după participarea la şedinţa comisiei juridice, în care s-a discutat dosarul trimis de DNA, în care se cere reţinerea şi arestarea sa preventivă, că a dat o declaraţie în faţa comisiei şi că îşi va susţine nevinovăţia în plen, miercuri.

”Am dat o declaraţie în faţa comisiei, acum comisia va delibera. Aşteptăm rezultatul şi, binenţeles, mâine voi fi în Parlament pentru a-mi susţine nevinovăţia şi în faţa colegilor din Senat”, a spus Darius Vâlcov.

El nu a dorit să comenteze acuzaţiile care i se aduc de către procurori.

”Am răsfoit dosarul împreună cu avocaţii, aici ( la comisia juridică, nr) mai puţin”, a mai spus Vâlcov.

Preşedintele comisiei juridice, Cătălin Boboc, a precizat, înainte de începerea şedinţei, că dosarul care îl vizează pe Darius Vâlcov are şapte volume şi aproximativ 2700 de pagini.

”Astăzi, la ora 13.00, sper să ieşim cu raportul, să îl depunem, pentru ca mâine ( miercuri. nr) să fie pus pe ordinea de zi a plenului Senatului, în termenul legal”, a mai afirmat Cătălin Boboc.

El a menţionat că, din ceea ce a discutat cu colegii din comisie, ”toată lumea consideră că este oportun să finalizeze raportul marţi”.

Votul în plen în cazul Darius Vâlcov va avea loc miercuri, împreună cu cel pentru un alt social-democrat, Dan Şova.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Bogdan Vâlcov, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Darius Vâlcov i-a înaintat, în 15 martie, premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, dar Ponta a precizat, iniţial, că acesta va rămâne ministru până la finalizarea noului Cod Fiscal.

După ce DNA a anunţat că cere arestarea lui Vâlcov, premierul a anunţat că a aprobat demisia lui şi că va prezenta în cel mai scurt timp preşedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru portofoliul Ministerului Finanţelor.

Vineri, după ce a discutat cu premierul, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a luat act de demisia lui Darius Vâlcov şi cel prin care premierul Victor Ponta a preluat interimatul la Ministerul Finanţelor.

Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Darius Vâlcov, în 13 martie, că este suspectat de trafic de influenţă, faptă comisă în perioada în care a fost primar al municipiului Slatina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici