Lider PDL: Ponta să îşi asume eşecul privind aderarea la Schengen. Cer demisia de îndată a lui şi a întregului Guvern. REACŢIA premierului

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, cere demisia "de îndată" a lui Victor Ponta şi a Guvernului pentru "incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect" interesele ţării privind aderarea la spaţiul Schengen, în condiţiile în care şi Franţa, unde sunt la putere socialiştii, a spus "nu" României.

3195 afișări
Imaginea articolului Lider PDL: Ponta să îşi asume eşecul privind aderarea la Schengen. Cer demisia de îndată a lui şi a întregului Guvern. REACŢIA premierului

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Daniel Buda a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că demisia lui Victor Ponta şi a Guvernului se impune pentru incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect interesele României.

"Cer demisia de îndată a lui Victor Ponta şi a întregului Guvern pentru incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect interesele României. Franţa, unde se află la putere socialiştii, prieteni ai lui Victor Ponta, au spus «Nu» intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec pe care Ponta trebuie să şi-l asume şi care trebuie să ducă în mod clar la plecarea acestuia din fruntea Guvernului. Dacă nici la socialiştii lui din Franţa nu are trecere, atunci cum o să aibă trecere la Merkel?", a spus Buda.

Ponta: Subiectul Schengen trebuie tratat serios, nu ca nişte fraieri, nu cum îl tratează Buda

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că nu îl interesează ceea ce spune liderul PDL Cluj, Daniel Buda, care i-a cerut să îşi asume "eşecul intrării în Schengen" şi să demisioneze, el adăugând: "Ar trebui să tratăm serios subiectul Schengen, nu ca nişte fraieri" .

"Cine e Daniel Buda? Ce zice Buda, sincer nu mă interesează, dar subiectul Schengen mă interesează şi cred că ar trebui să-l tratăm serios, nu ca nişte fraieri, nu cum îl tratează domnul respectiv", a spus Ponta, întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţiile liderului PDL Cluj, Daniel Buda, care i-a cerut să-şi asume "eşecul intrării în Schengen" şi să demisioneze.

Premierul a declarat că România a fost respinsă să intre în Schengen în 2011, când premier era "prietenul lui Buda".

"Lucrurile sunt foarte clare: România este pregătită nu doar tehnic, tehnic era pregătită de mai mult timp şi am cheltuit o mulţime de bani pentru securizarea frontierelor, este pregătită şi economic, şi politic. Absolut toate lucrurile, inclusiv ce s-a adăugat pe parcurs, MCV, sunt în direcţia bună. Ce ţinea de România s-a făcut şi se face şi sunt convins că, dacă vine domnul Boc înapoi, tot aia o să facă. Ce să facă, săracul?", a declarat Ponta.

El a spus că are obligaţia să explice că "demagogia şi ipocrizia există şi în alte ţări în politică".

"Faptul că s-au terminat alegerile din Germania, slavă Domnului, vin alegerile din Franţa, apoi din Olanda, şi aşa mai departe, faptul că sunt politicieni francezi care îi mint pe francezi că, dacă România nu intră în Schenghen rezolvă problema cu romii, e o realitate. Romii sunt acolo şi vor fi acolo, indiferent dacă intrăm sau nu noi în Schengen. Însă sigur că politicienii sunt foarte sensibili la mass-media. După cum ştiţi, mass-media din Franţa îi atacă pe politicieni şi ei au găsit soluţia: dacă nu rezolvă cu romii, zic că rezolvă cu Schengen. Eu îmi exprim speranţa că sunt oameni politici serioşi, care ştiu să treacă de această parte demagogică şi de ipocrizie. Ce ţine de România s-a făcut. E un lucru cunoscut de CE şi de toţi liderii politici europeni, inclusiv premierul Franţei a spus acest lucru la Bucureşti acum două luni. Ceea ce se întâmplă în viaţa politică a altor ţări deja e dincolo de puterea noastră şi chiar de puterea lui Budha, cu h", a subliniat premierul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC, că "nu sunt întrunite condiţiile" pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. "Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Aderarea României la Schengen şi incluziunea romilor sunt subiecte ce ar trebui evitate în campania electorală din Franţa, a precizat, tot joi, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe, după o serie de declaraţii ale oficialilor francezi.

"Contrar celor apărute în mass-media franceze, subliniem faptul că incluziunea socială a romilor nu are legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen. Considerăm preferabilă evitarea abordării acestor subiecte în context electoral", a precizat MAE român, în replică la declaraţiile mai multor oficiali francezi, potrivit cărora România nu este pregătită să devină membru al acestei zone, iar romii proveniţi din ţara noastră nu doresc să se integreze.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a îndeplinit condiţiile de aderare, "fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne şi Justiţie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (şi a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispoziţiilor acquis-ului Schengen". Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă ca Franţa, partener tradiţional şi strategic al României, "să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea" la Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici