Călin Popescu Tăriceanu: Ancheta SRI să clarifice în ce măsură a sprijinit serviciul instaurarea statului mafiot

Ancheta SRI în cazul generalului Florian Coldea ar trebui să lămurească în ce măsură a contribuit serviciul la transformarea României în ''stat mafiot'', cere preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

6588 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu: Ancheta SRI să clarifice în ce măsură a sprijinit serviciul instaurarea statului mafiot

Călin Popescu Tăriceanu: Ancheta SRI să clarifice în ce măsură a sprijinit serviciul instaurarea statului mafiot (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Arhiva Foto)

''Obiectivele anchetei demarate, aşa cum sunt ele prezentate în comunicatul SRI: «verificarea eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale» sunt extrem de vagi'', consideră copreşedintele ALDE. Controlul respectării deontologiei de către toţi angajaţii SRI este o sarcină permanentă a conducerii Serviciului şi a compartimentului specializat şi nu doar atunci când apar în spaţiul public dezvăluiri incomode şi compromiţătoare, explică el într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX vineri.

''Cu siguranţă, este important să ştim dacă prim-adjunctul SRI a respectat regulamentele interne, dar, dacă ţinem cont de transformarea României în «stat mafiot», proces în care SRI a avut în cel mai bun caz atitudinea unui spectator, excursiile plătite sau nu de către generalul Coldea apar ca subiecte minore. Opinia publică românească, mass - media şi aliaţii noştri aşteaptă să vadă în ce măsură a contribuit SRI prin acţiunea sa sau prin pasivitatea sa la transformarea României în „stat mafiot”, în ce măsură SRI şi-a abandonat misiunile legale în favoarea unor acţiuni politice partizane, unele chiar împotriva fundamentelor democraţiei şi statului de drept, cazuri concrete când Justiţia a fost transformată în câmpul tactic al SRI. Acesta trebuie să fie obiectivul anchetei iniţiate de directorul SRI, Eduard Hellvig'', subliniază Tăriceanu.

El îi cere lui Klaus Iohannis să i se alăture în acest demers.

''Sunt conştient de faptul că am propus un obiectiv ambiţios, dar este ceea ce ne-a arătat electoratul că aşteaptă după alegeri. La îndeplinirea lui va contribui şi noul Parlament şi, îmi doresc foarte mult, să ni se alăture şi preşedintele României, care are atribuţii constituţionale consistente în acest domeniu, mai ales în cadrul CSAT. Dacă nu o va face, sunt sigur că va fi drasatic sancţionat de electorat. În calitatea mea de preşedinte al Senatului şi preşedinte ALDE, voi folosi toate pârghiile legale şi întreaga mea influenţă politică pentru atingerea obiectivului de mai sus'', concluzionează copreşedintele ALDE.

Serviciul Român de Informaţii a anunţat joi că la nivelul serviciului a fost constituită o comisie de verificare, până la finalizarea acestora, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, fiind pus la dispoziţia directorului structurii.

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea", a precizat SRI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici