Cîţu promite un spital nou în 2024. Unde se duc banii din PNRR şi de ce a fost nevoie de împrumuturi

  • Premierul Florin Cîţu a spus că banii din PNRR merg spre trei sectoare importante: transport, sănătate şi educaţie.
  • Cîţu a vorbit, miercuri, şi despre banii care vin din împrumuturi şi despre dobânzile cu care se împrumută statul român.
  • De asemenea, premierul spune că România va avea un spital nou în 2024.
868 afișări
Imaginea articolului Cîţu promite un spital nou în 2024. Unde se duc banii din PNRR şi de ce a fost nevoie de împrumuturi

„Este un program foarte important pentru România. Acest program a fost lansat când eu eram ministru al Finanţelor, anul trecut, am fost implicat în acest program din primul moment. A fost negociat de preşedintele Klaus Iohannis (...). 29,2 miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, sute de şcoli şi de creşe, în special vom construi şi vom renova zeci de spitale”, a spus premierul.

Potrivit acestuia, România va avea un spital nou construit până în 2024, pentru prima dată în ultimii peste 30 de ani.

„Partea importantă: vom avea un spital nou construit cred că în 2024 şi asta este o premieră în ultimii 30 de ani (...). Este foarte important pentru noi să dezvoltăm reţeaua de spitale. Sunt 3 mari sectoare care primesc bani prin acest program: transportul – 7,6 miliarde de euro, educaţia – 3,6 miliarde de euro şi sănătatea – 2,4 miliarde de euro”, a mai spus premierul.

CITEŞTE AICI: PNRR a fost făcut public, alocarea totală este de 29,2 miliarde euro DOCUMENT

PNRR. De ce a fost nevoie de împrumuturi?

Florin Cîţu a explicat de ce a fost nevoie şi de împrumuturi şi a dat asigurări că dobânda cu care se împrumută statul român este foarte mică, aproape de zero.

„De ce luăm şi împrumuturi? România are nevoie acută de investiţii. Am investit anul trecut sume record, continuăm să investim şi anul acesta. Aceste împrumuturi pe care le-am luat prin PNRR se vor duce doar în investiţii. Aici este foarte clar. Nu pot să meargă în consum (...). Noi oricum ne împrumutam pentru a investi în România. Avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie de spitale, avem nevoie de şcoli, iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică, de zero şi ceva, dobândă la care se împrumută Germania, Spania, Italia, ţări din zona euro. Pentru România reprezintă un plus faptul că ne putem împrumuta la aceste dobânzi şi vom avea posibilitatea să investim”, a mai spus Cîţu.

Un alt lucru important în PNRR este, potrivit premierului, componenta de reforme. Este vorba de reforme care se vor face în sistemul, reforma justiţiei, reforma companiilor de stat, pentru a oprit risipa banului public, reforma salarizării şi altele.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici