Corlăţean: Prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Sofia va avea loc în această toamnă

Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Bulgariei va avea loc până la sfârşitul toamnei la Sofia, au anunţat, joi, miniştrii de Externe din cele două ţări, Titus Corlăţean şi, respectiv, Kristian Vigenin.

143 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Sofia va avea loc în această toamnă

Corlăţean: Prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Sofia va avea loc în această toamnă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am căzut de acord asupra importanţei organizării în toamna acestui an, în Bulgaria, a şedinţei comune de Guvern între România şi Bulgaria. Vom pregăti foarte serios această şedinţă comună de Guvern. Ne-am propus să accelerăm negocierea, să finalizăm semnarea mai multor acorduri bilaterale şi să avansăm în dezvoltarea mai multor proiecte de dezvoltare sectorială între ţările noastre", a afirmat Corlăţean, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său.

Organizarea acestei şedinţe a Guvernelor celor două ţări fusese convenită iniţial în 2010 de foştii premieri de centru-dreapta Emil Boc şi Boiko Borisov pentru a se desfăşura în 2011, însă evenimentul nu a mai avut loc.

Ideea a fost reluată în iunie anul acesta de premierul Victor Ponta şi actualul omolog bulgar, Plamen Oresarski, cu ocazia unei vizite la Sofia a oficialului român pentru o reuniune a partidelor socialiste.

Premierul Ponta a afirmat că în septembrie va avea loc o întâlnire mai amplă cu partea bulgară, cel mai probabil în format de şedinţă comună a celor două Guverne, iar Oresarski a spus că acest summit româno-bulgar va avea loc cel mai probabil la Varna, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei.

Ministrul Corlăţean a menţionat şi importanţa pe care o acordă cele două ţări dezvoltării unor proiecte transfrontaliere cum ar fi construirea unor alte poduri pe Dunăre, dar şi schimburilor comerciale care s-au ridicat în 2012 la 3,2 miliarde de euro.

"În aprilie 2013 deja înregistrăm un miliard de euro, deci în creştere şi asta în ciuda crizei economice. Aceasta înseamnă că potenţialul este realmente solid şi dorim să îl punem în valoare în continuare. Aş menţiona şi că România este al treilea partener economic al Bulgariei", a spus Corlăţean.

"Dorinţa noastră comună este să lărgim acest spirit comun bun de cooperare care există între ţările noastre, să încercăm să coordonăm şi un cerc mai mare de probleme şi de pe agenda comună, dar şi în plan regional şi european", a concluzionat ministrul bulgar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici