Declaraţia finală a Conferinţei Permanente Maghiare - Viktor Orban: Guvernul ungar are toate motivele să fie preocupat în legătură cu evoluţiile politice din România

Semnatarii declaraţiei finale publicată în urma Conferinţei Permanente Maghiare (MAERT) desfăşurată marţi la Budapesta susţin acordarea dreptului de vot tuturor cetăţenilor etnici unguri care locuiesc în afara ţării. Toţi participanţii la conferinţă au semnat declaraţia, cu excepţia reprezentanţilor socialiştilor din opoziţie şi a Alianţei democrate ungare a Ucrainei (UMDSZ).

994 afișări
Imaginea articolului Declaraţia finală a Conferinţei Permanente Maghiare - Viktor Orban: Guvernul ungar are toate motivele să fie preocupat în legătură cu evoluţiile politice din România

Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul afirmă că şcolile primare, tranziţia de la grădiniţe la şcoli şi înscrierea în învăţământ ar trebui să fie ţinta unui program în 2013. Declaraţia face apel la organizaţiile membre MAERT să îşi actualizeze lista instituţilor şi a programelor de importanţă naţională şi notează că cea mai mare parte din susţinerea financiară disponibilă pentru etnicii unguri din afara graniţelor să fie distribuită conform acestor propuneri comunitare.

Premierul adjunct înzestrat cu politicile naţiunii, Zsolt Semjen a declarat că cea de-a 11-a sesiunea a MAERT a fost un succes şi a adăugat că propuneri din partea tuturor participanţilor au fost încadrate în declaraţia finală.

Acesta şi-a exprimat regretul faţă de refuzul UMDSZ de a semna declaraţia.

Premierul Viktor Orban a declarat în cadrul sesiunii că guvernul ungar are toate motivele să fie preocupat în legătură cu evoluţiile politice din România, dat fiind că, ani întregi, nu au existat mesaje politice de genul celor de acum.

Acesta a declarat că Guvernul ungar îi susţine pe patrioţii români care sunt dedicaţi statului lor dar care şi apreciază cooperarea cu minoritatea ungară şi cu Budapesta.

"Participanţii au declarat că demersurile autonomiei comunităţilor maghiare din bazinul Carpaţilor sunt considerate obiective naţionale strategice, fiind singura soluţie pentru a soluţiona relaţiile dintre comunităţi şi majoritate pe termen lung", arată declaraţia.

Orban a ridicat problema relaţiilor ungaro-slovace şi a vorbit despre planuri care să se adreseze problemelor cu partea slovacă în cadrul cărora rezultate ar putea fi atinse până la sfârşitul anului. Acesta a adăugat că problemele mai dificile privind minorităţile naţionale ar putea fi adresate în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici