EXCLUSIV: Ambasadorul Sorin Ducaru: NATO aşteaptă de la România continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă

NATO aşteaptă de la România continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă şi îndeplinirea angajamentelor care privesc investiţiile în apărare, a declarat vineri pentru MEDIAFAX, ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO.

871 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Ambasadorul Sorin Ducaru: NATO aşteaptă de la România continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă

EXCLUSIV: Ambasadorul Sorin Ducaru: NATO aşteaptă de la România continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

"Aşteptările din partea NATO (...) sunt legate de continuitatea acestei atitutudini pro-active şi orientată spre consolidarea şi modernizarea Alianţei, continuitatea contribuţiilor extrem de apreciate şi bineînţeles indeplinirea angajamentelor asumate, inclusiv cele legate de investiţiile în apărare. În orice caz, din partea NATO, sunt apreciate şi creşterea graduala a bugetului apărării, dar şi faptul că alocarea acestor resurse se fare prioritar pentru investiţia în echipamente militare, în conformitate cu ţintele de capabilitati stabilite la nivelul NATO", a spus pentru MEDIAFAX, ambsadorul Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Întrebat de MEDIAFAX şi cum vede aşteptările României de la Alianţă, la momentul summit-ului de la Varşovia, înaltul oficial al NATO a spus că "acestea sunt convergente cu cele ale întregii Alianţe şi vizează asigurarea prin decizii politice, măsuri şi capabilităţi concrete consolidarea apărării colective a aliaţilor".

"Legat de acest aspect, doresc să subliniez că la nivelul alianţei, demersurile de planificare şi angajare a capabilităţilor militare, unităţile de integrare a forţelor, prezenţa militară avansată în statele de la frontiera alianţei, toate aceste măsuri sunt dezvoltate de o maniera calibrată, ca răspuns la contextul de securitate şi în spiritul indivizibilitatii securităţii Alianţei. Esenţa apărării colective constă în faptul că nu există discriminări în ce priveşte importanţa acordată securităţii Alianţei în faţa oricăror ameninţări indiferent de regiunile la care sun raportate: nord, nord-est, sud-est, sud, Marea Balitcă, Marea Neagră sau Mediterană", a remarcat, pentru MEDIAFAX, ambasadorul Ducaru.

El a adăugat că, în calitate de membru important în cadrul Alianţei, "România aduce câteva contribuţii semnificative la îndeplinirea obiectivelor prioritare ale NATO şi este în acelaşi timp beneficiar al implementării deciziilor aliate luate în scopul consolidării apărării colective şi‎ descurajării oricăror acţiuni care ar putea fi îndreptate împotriva ţărilor NATO în contextul actual de securitate internaţională", pe care l-a calificat drept "complicat".

Ducaru a enumerat şi "contribuţiile specifice foarte concrete" ale României în cadrul Alianţei, respectiv :" găzduirea comandamentului multinaţional de divizie Sud-Est, şi Unităţii de integrare a forţelor de la Bucureşti; rolul special în sistemul de apărare antirachetă al NATO; contribuţia în domeniul apărării cibernetice, inclusiv în cadrul exerciţiilor aliate şi prin coordonarea Fondului privind sprijinirea Ucrainei în domeniul cibernetic; rolul de lider în cadrul unor proiecte în cadrul programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS), cum ar fi cel vizând Telemedicina".

"În acest context aş sublinia în mod particular continuitatea contribuţiilor importante ale României în cadrul operaţiunilor NATO", a precizat Ducaru.

Ducaru a făcut şi o referire aparte la "angajamentul României, susţinut de forţele politice parlamentare de a creşte investiţiile în apărare la 2 la suta din PIB până în 2017 şi menţinerea acestui nivel, cel puţin pentru o decadă", remarcând că acesta este "genul de angajament pe care secretarul General NATO l-a evocat cu titlu de exemplu pozitiv cu nenumarate ocazii".

Întrebat de MEDIAFAX cum este văzut la cartierul general al NATO aportul românesc în deciziile care se vor lua la summit-ul de la Varşovia, asistentul secretarului general al Alianţei a spus: "România a fost o voce articulată şi puternică în dezbaterea conceptuală şi politico-militară care a condus la deciziile importante ale acestui Summit, menite să întărească componentele de descurajare şi apărare colectivă şi să consolideze securitatea în spaţiul trans-atlantic".

Referindu-se la summit-ul Alianţei, care se desfăşoară vineri si sâmbătă la Varşovia, ambasadorul Ducaru a spus că aşteptările membrilor organizaţiei "sunt legate de deciziile care vor fi luate în legătură cu cele două obiective majore: consolidarea securităţii Alianţei în spiritul apărării colective şi proiecţia de stabilitate dincolo de frontierele Alianţei în spiritul obiectivului securităţii prin cooperare".

"În ce priveşte proiecţia securităţii dincolo de teritoriul aliat, este aşteptată decizia Summitului de a creşte contribuţia NATO la sporirea capabilităţilor de apărare ale ţărilor partenere, atât cele de la graniţa estică, cât şi cele din vecinătatea sudică, astfel încât să fie consolidată capacitate acestora de a preveni sau a face faţă ameninţărilor de securitate cu care se confruntă", a mai spus, pentru MEDIAFAX, ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici