Video Ilan Laufer, la ieşirea de la audieri: „Sunt total nevinovat, vă spun cu mâna pe inimă”. Fostul ministru este suspect de complicitate la delapidare în dosarul magazinului „Unirea” | VIDEO

Ilan Laufer, fostul ministru al Mediului de Afaceri, audiat joi de poliţişti în dosarul Unirea Shopping Center a spus că se consideră total nevinovat şi a calificat ca „ridicole” toate acuzaţiile care i-au fost aduse. Acesta este suspect de complicitate la delapidare şi evaziune fiscală.

13091 afișări

”Am fost citat pentru prima dată astăzi. O să avem şi noi acces la mai multe date din dosar după care o să putem să ne exprimăm. Este vorba de nişte relaţii comerciale dintre companii din 2009”, a explicat la ieşirea de la audieri fostul ministru Ilan Laufer, audiat joi de poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, în dosarul Unirea Shopping Center.

”Din punctul meu de vedere sunt nevinovat, complet nevinovat, mi se par ridicole aceste acuzaţii. (...) Sunt total nevinovat, vă spun cu mâna de inimă”, a spus Ilan Laufer.

Întrebat de ce au durat atât de mult audierile, Laufer a spus că ”atâta a durat şi atâta am aşteptat”. El nu s-a arătat afectat de acuzaţiile că i se impută sume de milioane de euro: ”Nu este problema mea asta”, a spus Laufer.

De asemenea, întrebat dacă a adormit în timpul audierilor, fostul ministru a răspuns: „N-am adormit. Sunt obosit că vin de pe drum”.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, nu au fost dispuse măsuri preventive după audierea sa.

Fostul ministru a adormit la audierile de la poliţie

Fostul ministru Ilan Laufer a adormit în timpul audierilor de joi efecuate de către poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, el fiind obosit după minivacanţa de Paşte şi 1 Mai au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Poliţiştii au efectuat, în cursul zilei de joi, percheziţii la două proprietăţi din Bucureşti şi Ilfov ale lui Ilan Laufer, în dosarul în care este bănuit pentru complicitate la gestiune frauduloasă şi de evaziune fiscală, în dosarul în care Carmen Adamescu e acuzată de delapidarea Unirea Shopping Center, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ilan Laufer are calitatea de suspect în dosarul lui Carmen Adamescu

Fostul ministru a fost audiat, joi, de către Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economic (DICE), în dosarul lui Carmen Adamescu, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Laufer are calitatea de suspect în dosar, fiind suspectat de complicitate la gestiune frauduloasă şi de evaziune fiscală.

Potrivit aceloraşi surse, fostul ministru ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în administrarea bunurilor Unirea Shopping Center, producând pagube companiei de peste 5.800.000 de euro.

Cei care doreau să închirieze spaţii în Unirea, ar fi încheiat mai întâi contracte subsecvente cu societăţile administrate de Ilan Laufer, cu sume mari de bani. Ulterior, acesta i-ar fi ajutat să închirieze spaţiile în Unirea, la sume mici de bani. Banii astfel obţinuţi de Ilan ar fi fost transferaţi către patru societăţi din Cipru şi Elveţia, de unde erau ulterior retraşi, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanţă, comision şi intermediere.

Aceste sume, astfel obţinute, ar fi ajuns la Carmen Adamescu, spun aceleaşi surse.

În dosar mai este cercetată şi o funcţionară de la Unirea Shopping Center.

Acuzaţiile care i se aduc lui Carmen Adamescu

De asemenea Laufer este cercetat şi pentru evaziune fiscală. Acesta, pentru a nu achita taxele şi impozitele pe profit pentru o societate pe care o administra, ar fi majorat cheltuielile, prin încheierea şi înregistrarea în evidenţa contabilă a unor contracte fictive de consultanţă, cu cele patru firme din Cipru şi Elveţia. Cheltuielile fictive se ridică la suma de 22 de milioane de lei.

În dosar mai este cercetată şi o funcţionară de la Unirea Shopping Center.

În acest dosar, Carmen Adamescu este acuzată de delapidare, prejudiciul fiind de peste 40 de milioane de lei. Ea a fost reţinută în dosar şi plasată sub control judiciar. De asemenea, a fost dispus şi sechestru pe bunuri până la concurenţa prejudiciului.

Ilan Laufer a fost în atenţia opiniei publice mai ales în noiembrie 2018, în urma propunerii pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării. Propunerea pentru numirea sa în funcţie a ajuns la Klaus Iohannis care, ulterior, a anunţat că nu va semna decretul. Tot atunci a fost respinsă şi propunerea ca Olguţa Vasilescu să ocupe funcţia de ministru al Transporturilor.

La scurt timp, Ilan Laufer a făcut declaraţii în care a menţionat că refuzul preşedintelui de a-l numi este un act antisemit.

„Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (...) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a spus Laufer la acel moment.

Laufer a deţinut funcţia de ministru pentru mediul de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici