Grindeanu: Creşterea schimburilor comerciale dintre România şi Georgia, potenţial insuficient folosit

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că susţinerea investiţiilor şi creşterea volumului schimburilor comerciale între România şi Georgia reprezintă un domeniu în care există un potenţial foarte mare, dar insuficient folosit în prezent.

259 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: Creşterea schimburilor comerciale dintre România şi Georgia, potenţial insuficient folosit

Grindeanu: Creşterea schimburilor comerciale dintre România şi Georgia, potenţial insuficient folosit

”Am adoptat astăzi împreună cu premierul Kvirikaşvili o Declaraţie politică - este vorba despre un document care evidenţiază un spectru larg al cooperării dintre România şi Georgia, dar şi dorinţa de a dezvolta cooperarea noastră către un nivel strategic. Sunt convins că putem lucra în acest sens, cu eforturi concertate de ambele părţi. Un obiectiv comun este susţinerea investiţiilor şi creşterea volumului schimburilor comerciale între ţările noastre – în acest domeniu există un potenţial foarte mare, insuficient folosit în acest moment”, a afirmat Sorin Grindeanu, în timpul unei declaraţii de presă pe care a susţinut-o alături de omologul său georgian, Giorgi Kvirikashvili.

Cei doi premieri au convenit reluarea, cât mai rapid, a activităţii Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, prin organizarea unei noi sesiuni, alături de un Forum de afaceri.

”Este important ca firmele româneşti să ia în considerare oportunităţile create pentru companiile europene în procesul implementării Acordului de Asociere pe care Georgia îl are cu Uniunea Europeană. Am discutat astăzi şi despre proiectele regionale de interes comun în domeniul transporturilor şi energiei, menite să pună în evidenţă importanţa coridorului Marea Neagră-Marea Caspică. Pot să vă spun că acest Guvern este interesat în cel mai înalt grad de utilizarea oportunităţilor economice pe care le oferă Marea Neagră ca punte de legătură între Europa şi Asia şi Caucazul de Sud”, a adăugat Grindeanu.

În opinia premierului român, turismul poate fi un alt domeniu de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două ţări, mai ales că de curând a fost ridicată obligativitatea vizelor pentru vizite de scurtă durată în spaţiul comunitar pentru cetăţenii georgieni.

”Dincolo de aspectele legate de dezvoltarea relaţiilor bilaterale, am reiterat susţinerea fermă a României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei şi am încurajat continuarea agendei ambiţioase de reforme. România are toată deschiderea de a împărtăşi din experienţa proprie în domeniul integrării europene. De asemenea, România va continua să susţină importanţa aprofundării cooperării practice dintre NATO şi parteneri, în special prin acordarea unui sprijin activ din partea Alianţei ţărilor aspirante, mai ales că acestea, şi aici este cazul Georgiei, contribuie semnificativ la securitatea euro-atlantică. De aceea, am susţinut o colaborare tot mai strânsă a Georgiei cu NATO”, a apreciat Sorin Grindeanu.

Cei doi au discutat şi despre securitatea la Marea Neagră şi evoluţiile de ultimă oră.

”Din perspectiva României, prosperitatea, securitatea şi stabilitatea Georgiei sunt esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea întregii regiuni a Mării Negre. Am folosit acest prilej şi pentru a reitera sprijinul constant al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei”, a conchis Grindeanu.

La rândul său, premierul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, a afirmat că Georgia şi România reprezintă ”un pod natural” între Europa şi Asia.

”Lucrăm intensiv pentru dezvoltarea posibilităţilor, scopul nostru este să adoptăm toate posibilităţile în domeniul transportului şi energiei. La întâlnire am discutat despre extinderea colaborării în domeniul mecanismelor politice, economice, culturale şi umanitare. Salutăm colaborarea successive între diferite ministere şi am discutat despre extindearea acestei colaborări. Este deosebit de activă colaborarea între domeniile Apărării, Justiţiei şi Internelor. Suntem recunoscători pentru rolul pe care l-a jucat România în procesul de eurointegrare a Georgiei, exemplul vizibil este succesul pe care l-a primit Georgia în urma susţinerii prietenilor şi partenerilor nostri. (…) Apreciem foarte mult sprijinul necondiţionat şi ferm al României pentru integrarea euroatlantică a Georgiei. De asemenea, am discutat despre securitatea Mării Negre, confirmând disponibilitatea noastră, ca ţară aspirantă NATO, să susţinem şi să participăm la eforturile Alinaţei în această direcţie pentru consolidarea securităţii regionale”, a declarat premierul Georgiei.

Premierul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, a vizitat, miercuri, România, el fiind întâmpinat de Sorin Grindeanu la Aeroportul Henri Coandă. Vizita a fost ocazionată de aniversarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici