Întâlnire tehnică pe Codul fiscal la Parlament: Consens asupra reducerii TVA în trepte, 20% din 2016, 19% din 2017. Nicolicea: Discuţiile au avut succes, urmează dezbaterile politice

PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE au ajuns joi, în discuţiile tehnice pe tema noului Cod Fiscal, la un consens asupra reducerii TVA la 20%. Deputatul UNPR, Eugen Nicolicea, a declarat, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, că reprezentanţii partidelor propun ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

2509 afișări
Imaginea articolului Întâlnire tehnică pe Codul fiscal la Parlament: Consens asupra reducerii TVA în trepte, 20% din 2016, 19% din 2017. Nicolicea: Discuţiile au avut succes, urmează dezbaterile politice

Întâlnire tehnică pe Codul fiscal la Parlament: Partidele parlamentare au ajuns la un consens asupra reducerii TVA la 20% (Imagine: Stefan Pană/Mediafax Foto)

UPDATE - Beciu: ALDE susţine Codul cu TVA de 19%, impactul psihologic e foarte important; nu am semnat acordul

Vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu a declarat, joi, după consultările tehnice pe Codul fiscal, că poziţia ALDE ar părea singulară deoarece susţine actuala formă a Codului, cu TVA de 19%, arătând că nu a semnat acordul tehnic şi că poziţia va fi stabilită în interiorul partidului şi al coaliţiei.

"Poziţia ALDE ar părea singulară pentru că avem un număr mare de antreprenori care susţin Codul fiscal în textul adoptat acum 45 de zile. Noi susţinem Codul fiscal aşa cum a fost el adoptat de către Parlament. Am luat act de propunerile popularilor din PNL şi le vom discuta în interiorul partidului şi apoi în cadrul coaliţiei şi vom încerca să susţinem un punct de vedere comun", a spus Beciu, după consultări.

El a precizat că nu a semnat acordul tehnic şi crede că nici ministrul Eugen Teodorvici.

"Nu am semnat acest acord şi, dacă nu mă înşel, nici domnul Teodorovici. Am luat act de propunerile PNL, urmând să le discutăm în interiorul partiului. Am venit cu documentele care atestă suţinerea anreprenorilor pentru Codul fiscal în forma adoptată de Parlament", a adăugat Beciu.

El a mai spus că TVA trebuie redusă la 19%, deoarece impactul psihologic este foarte important.

UPDATE - Teodorovici: Deficitul se reduce la 2% în urma amendamentelor aduse la Codul fiscal

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.

UPDATE - Nicolăescu: PNL este de acord cu reducerea TVA în două trepte

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat, după consultările tehnice între partide pe Codul fiscal, că PNL a semnat un pact tehnic care va fi "suportul pentru votul politic din Parlament", arătând că liberalii sunt de acord cu reducerea TVA în două trepte, care "garantează sustenabilitatea Codului'.

UPDATE - Winkler: UDMR susţine reducerea TVA la 19%, dar este nevoie de prudenţă şi temporizarea măsurilor

Europarlamentarul UDMR Iulian Winkler a declarat, joi, în urma discuţiilor tehnice pe tema Codului fiscal, că formaţiunea pe care o reprezintă ar fi dorit reducerea TVA la 19%, însă este nevoie de prudenţă fiscală şi de aceea s-a acceptat varianta "temporizării" unor măsuri convenite iniţial.

"UDMR sprijină Codul fiscal în forma care a fost adoptat în Parlament. (...) Cota de TVA de 19% este un element important al Codului fiscal şi am susţinut menţinerea acestei cote", a declarat Iulian Winkler, care a precizat însă că "prudenţialitatea este un element important" şi tocmai de aceea UDMR a fost convins să accepte o formulă cu reduceri în etape.

"Am convenit cu colegii din partidele politice să propunem Parlamentului anumite temporizări, în primul rând TVA, care se va reduce la 20% de la 1 ianuarie 2016, urmând ca apoi să scadă la 19% din 1 ianuarie 2017, dar şi temporizarea măsurii privind reducerea accizei la carburanţi cu un an", a mai spus Winkler.

UPDATE - Nicolicea, despre discuţiile pe Codul fiscal: Scădere a TVA în trepte - 20% din 2016, 19% din 2017

Deputatul UNPR a menţionat că au fost propuse mai multe modificări la Codul Fiscal, acestea urmând să se constituie în amendamente la proiect.

"Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte - prima treaptă va fi de 20%, intrararea în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi, după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%", a spus Nicolicea.

Al doilea reprezentant al UNPR la discuţiile între partide, senatorul Haralambie Vochițoiu, a precizat, la rândul său, că în urma consultărilor s-a decis şi ca scoaterea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie prorogată până la 1 ianuarie 2017.

El a adăugat că toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.

UPDATE - Nicolicea: Discuţiile tehnice pe Codul fiscal au avut succes, urmează dezbaterile politice

"Acele dezbateri politice şi rezultatul final vor fi făcute între partide. Noi am discutat din punct de vedere tehnic, am văzut impactul şi am socotit că aceste propuneri fac ca temerile privind nesustenabilitatea Codului fiscal să nu mai existe", a declarat Nicolicea, adăugând că "discuţiile au avut succes".

Acesta a mai spus că UNPR a propus, prin liderul său Gabriel Oprea, un acord de susţinere a acestor măsuri şi, din discuţiile avute joi, se poate spune că s-a ajuns la un consens tehnic, dar şi politic, pe tema Codului fiscal.

"Este necesar un consens politic al tuturor partidelor parlamentare, care se pare că tocmai s-a obţinut", a declarat şi senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu, prezent la negocieri.

UPDATE - Taxa pe construcţii speciale ar putea fi eliminată din 2016, iar supraacciza din 2017 - surse

Reprezentanţii partidelor parlamentare discută, joi, în cadrul negocierilor asupra noului Cod fiscal, varianta ca taxa pe construcţii speciale să fie eliminată la 1 ianuarie 2016, cum era iniţial prevăzut, însă supraaciza la carburanţi să fie menţinută până în 2017, potrivit unor surse politice.

Discuţiile între reprezentanţii partidelor asupra noului Cod fiscal continuă la Palatul Parlamentului.

Din partea PSD participă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Liberalii sunt reprezentaţi de vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, şi de secretarul general Marian Petrache, iar UNPR de ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, şi de senatorul Haralambie Vochiţoiu. UDMR este reprezentant de Iuliu Winkler, precum şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan şi Alexandru Vegh. ALDE l-a trimis la întâlnire pe vicepreşedintele Cătălin Beciu.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la România TV, că în cadrul discuţiilor avute la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, însă ar vrea ca eliminarea taxei pe construcţii speciale şi a accizei să fie efectuată "la o dată ulterioară".

"Preşedintele a zis da, cu 20% sunt în regulă, cu celelalte chestiuni, haideţi să intre în vigoare, de exemplu cu taxa specială (taxa pe construcţii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o dată ulterioară. Eu nu le consider pe acelea esenţiale, ci TVA de 20% şi restul prevederilor. La fel şi guvernatorul, dar decizia aparţine Parlamentului", a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV, fără a face alte precizări cu privire la discuţiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicând că nu vrea să vorbescă în numele preşedintelui Iohannis şi a guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Întrebat însă insistent dacă se poate spune că, în urma discuţiilor cu şefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat să precizeze acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici