Ionel Dancă (PNL): Guvernul se pregăteşte să împrumute 4,72 miliarde lei luna aceasta

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, joi, că Guvernul se pregăteşte să se împrumute în această lună cu suma de 4,72 miliarde, după ce Executivul a împrumutat o sumă similară şi în luna octombrie.

281 afișări
Imaginea articolului Ionel Dancă (PNL): Guvernul se pregăteşte să împrumute 4,72 miliarde lei luna aceasta

Ionel Dancă (PNL): Guvernul se pregăteşte să împrumute 4,72 miliarde lei luna aceasta

"Guvernul se pregăteşte să împrumute 4,72 miliarde de lei în această lună după ce în octombrie s-a împrumutat cu alte 4,7 miliarde de lei. 2 miliarde de euro, numai în ultimele 2 luni! Guvernarea PSD - ALDE a împrumutat în acest an mai mult decât s-a împrumutat România într-un an de criză economică. Veţi afla cifrele oficiale astăzi dintr-o interpelare a Partidului Naţional Liberal. Este criză bugetară în toată regula. Într-o perioadă de creştere economică, analfabeţii economici din PSD şi ALDE au făcut bugetul României praf", a scris Ionel Dancă, miercuri pe Facebook.

Acesta a acuzat că liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au folosit toţi banii împrumutaţi în consum, lucru care generează inflaţie.

"Toţi banii din împrumuturi au fost băgaţi de Dragnea, Dăncila şi Teodorovici în consum care provoaca inflaţie, fără autostrăzi, fără spitale, fără şcoli, fără investiţii care să genereze dezvoltare economică şi bunăstare pentru toţi românii. Noi şi generaţiile viitoare vom plăti scump prostia acestei guvernări PSD - ALDE", a conchis Dancă.

Suma totală pe care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să o atragă de pe pieţe în noiembrie este 4,74 miliarde de lei, cu 1,4% mai mult decât în luna precedentă (65 de milioane de lei), reiese din datele afişate de instituţie.

Spre comparaţie, în octombrie, Finanţele şi-au propus să împrumute 4,675 miliarde de lei, cu 18,8% mai mult decât în septembrie, dar au ajuns să împrumute 5,68 miliarde de lei. De asemenea, în octombrie, MFP şi-a propus să atragă 3,94 miliarde de lei, dar suma finală a fost de 4,17 miliarde de lei.

MFP a anunţat că va vinde, în noiembrie, bonuri de tezaur în valoare de 600 de milioane de lei, cu 30% mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, organizată la 26 noiembrie, cu o maturitate de un an. În schimb, în octombrie, instituţia a atras 900 de milioane de lei, cu 50% peste valoarea din luna precedentă, prin două licitaţii.

În plus, în noiembrie, MFP plănuieşte opt sesiuni în care să vândă obligaţiuni guvernamentale, faţă de şapte în luna precedentă. Astfel, suma ţintă orientativă este de 3,6 miliarde de lei, cu 9% mai mare decât în luna precedentă.

Finanţele intenţionează să completeze această sumă cu 540 de milioane de lei din sesiunile suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 9% peste cel din octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici