Ivan: Oettinger este deja în campanie electorală. PSD a solicitat o reacţie din partea lui Barroso

Liderul delegaţiei PSD în PE, Cătălin Ivan, afirmă că declaraţiile comisarului Gunther Oettinger care vizează inclusiv la România au venit în contextul alegerilor europene şi că poziţia oficialului UE este "iresponsabilă", precizând că PSD a cerut preşedintelui CE, Jose Barroso, o poziţie oficială.

456 afișări
Imaginea articolului Ivan: Oettinger este deja în campanie electorală. PSD a solicitat o reacţie din partea lui Barroso

Catalin Ivan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Vom avea alegeri într-un an de zile. Trebuie înţeles că alegerile europene nu presupun doar alegeri pentru Parlamentul European. Vom avea capi de listă candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi candidaţi pentru funcţiile de comisari. Mulţi dintre comisarii actuali mai vor un mandat. Prin urmare, acest comisar Oettinger este deja în campanie electorală şi este o declaraţie pur politică şi total nefericită, total iresponsabilă, ceea ce ne arată că nu numai pe Dâmboviţa avem astfel de politicieni, ci şi în Europa, chiar şi în Germania", precizează Ivan.

Totodată, europarlamentarul PSD a subliniat că afirmaţia comisarului Oettinger nu a rămas fără reacţie din partea României, vicepreşedintele S&D Corina Creţu înaintând o scrisoare către Jose Manuel Barroso în care se solicită o poziţie oficială pe acest subiect.

"O reacţie a avut loc chiar ieri – Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului Socialiştilor şi Democraţilor europeni, a înaintat o scrisoare în numele delegaţiei lui Jose Manuel Barroso, cerându-i o poziţie oficială. Barroso a avut totuşi o poziţie oficială, dezicându-se total – imediat după ce Oettinger a făcut această declaraţie – de ce a zis Oettinger. [...] Normal că vom avea atitudine, dar garantez că astfel de declaraţii vor mai avea loc în perioada următoare şi se vor înteţi pe măsură ce ne apropiem de alegerile europene. Nu întâmplător el atacă două guverne din care nu fac parte popularii – România şi Bulgaria", a mai susţinut Cătalin Ivan.

Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, şi-a exprimat preocuparea că state precum Italia, România şi Bulgaria sunt "neguvernabile", Guvernul german negând ulterior că ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fără însă a retracta în privinţa României şi Bulgariei.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se declară "profund surprins" de remarcile făcute de către comisarul UE al Energiei, oficialul român adăugând: "Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii".

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România cere demisia imediată a comisarului UE al Energiei, Günther Oettinger, precizând că aceasta arată lipsa de informaţii şi realism la nivelul liderilor europeni.

Eurodeputatul socialist bulgar Ivailo Kalfin a interpelat Comisia Europeană (CE) în legătură cu afirmaţia comisarului pentru Energie Gunther Oettinger potrivit căruia Bulgaria este "în mod fundamental neguvernabilă", relatează site-ul Novinite.com.

Premierul Victor Ponta consideră că România este o ţară guvernabilă, precum şi o gazdă bună pentru preşedinţii tuturor instituţiilor financiare internaţionale care au venit deja sau se vor afla la Bucureşti.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se declară "profund surprins" de remarcile făcute de către comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, cu privire la o serie de state membre UE, inclusiv România, oficialul român adăugând: "Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii".

"Cu privire la declaraţiile Comisarului european Günther Oettinger dingern care a rezultat că o serie de state membre UE, inclusiv România, ar fi «aproape neguvernabile», ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, declară: «Sunt profund surprins de remarcile făcute cu privire la România. Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii»", se arată într-un comunicat al MAE remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici