Kelemen: Participarea la guvernare înseamnă ministru, de aici să pornim. Frunda: Trebuie să fim la guvernare cu spatele drept

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că o eventuală participare a Uniunii la guvernare alături de USL ar trebui să se facă la nivel de miniştri, nu la nivel de secretari de stat sau şefi de agenţii, şi a făcut apel la CRU să decidă cu "înţelepciune" asupra rămânerii sau nu în opoziţie.

747 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Participarea la guvernare înseamnă ministru, de aici să pornim. Frunda: Trebuie să fim la guvernare cu spatele drept

Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la şedinţa CRU care se desfăşoară la Târgu-Mureş, că liderii Uniunii trebuie să vadă ce este mai bine pentru UDMR şi pentru maghiarii din Transilvania şi să ia o decizie responsabilă, bazată pe înţelepciune, în ceea ce priveşte intrarea la guvernare.

"Participarea la guvernare alături de USL înseamnă ministru, nu secretar de stat şi directori şi şefi de agenţii. Şi acestea sunt importante, dar de aici să pornim, o colaborare cu miniştri. Altă opţiune este opoziţia, dar din opoziţie nu va exista dialog şi nu putem implementa proiectele noastre. A treia opţiune nu o văd - sprijinirea USL în Parlament cu voturile noastre -, pentru că ei nu au nevoie de voturile noastre. Trebuie să decidem dacă vrem să avem un cuvânt de spus, să fim prezenţi acolo unde se iau decizii, deşi matematic nu este nevoie de voturile noastre, să ne hotărâm astfel încât cuvântul nostru să se facă auzit. Trebuie să vedem ce este mai bine pentru UDMR şi pentru maghiarii din Transilvania, să luăm o decizie responsabilă, bazată pe înţelepciune", a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că UDMR trebuie să se gândească ce poate face cu rezultatele obţinute la alegeri, cum să fie prezentă pe scena politică astfel încât să nu fie ştirbite drepturile comunităţii maghiare, ca tot ceea ce s-a obţinut să nu fie diminuat, ca restructurarea regională să nu lezeze interesele comunităţii maghiare.

"Să nu stăm departe de locul în care se iau decizii", a conchis Kelemen Hunor.

Frunda: Trebuie să fim la guvernare cu spatele drept, în opoziţie nu putem oferi nimic judeţelor

Frunda Gyorgy consideră că UDMR trebuie să intre la guvernare "cu spatele drept", pentru că în opoziţie nu poate oferi nimic judeţelor locuite în majoritate de maghiari, iar Uniunea nu va avea niciun viitor într-o lume "suprapolitizată".

Frunda Gyorgy a amintit, sâmbătă, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu-Mureş, că el a susţinut şi în anul 1996, când s-a format coaliţia de atunci de guvernare, că UDMR trebuie să intre în acea coaliţie, şi spune acum acelaşi lucru.

"Când s-a format coaliţia de guvernare în 1996, am spus că trebuie să fim acolo, şi acum trebuie să fim, cu spatele drept, pentru că dacă nu vom fi şi vom fi în opoziţie şi nu putem oferi nimic judeţelor noastre, atunci nu avem niciun viitor în această lume suprapolitizată”, a spus Frunda.

Acesta a criticat faptul că UDMR nu a ieşit în 2010 din coaliţia de guvernare cu PDL, în care s-au luat o serie de decizii care au afectat populaţia, pentru că dacă ar fi părăsit guvernarea, "Uniunea ar fi fost într-o poziţie mai bună decât acum".

Frunda Gyorgy a adăugat că UDMR nu are o reprezentare puternică în Parlament, fiind cea mai mică formaţiune politică, cu cei mai puţini parlamentari, şi a avertizat că dacă nu se vor fi găsite remedii, există riscul ca Uniunea să nu aibă nici reprezentare în Parlamentul European în 2014.

CRU se desfăşoară, sâmbătă, la Târgu-Mureş, membrii acestui for urmând să hotărească la final dacă UDMR va participa la guvernare alături de USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici