Luca: Există o fractură în comunicarea între autorităţile române şi funcţionarii români la foruri UE

Şeful PSD Bruxelles Dan Luca spune că există o fractură în privinţa comunicării între autorităţile de la Bucureşti şi funcţionarii români de la forurile UE, din cauza căreia funcţionarii europeni, care nu au informaţii instituţionale, iau din presă puncte de vedere ale României în domenii importante

246 afișări
Imaginea articolului Luca: Există o fractură în comunicarea între autorităţile române şi funcţionarii români la foruri UE

Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezent, joi, la Ploieşti, unde a susţinut o conferinţă de presă, preşedintele PSD Bruxelles, Dan Luca, a afirmat că există "o fractură" în ceea ce priveşte comunicarea instituţională între autorităţile române şi funcţionarii români care lucrează la forurile europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Luca a explicat că, din cauza lipsei de comunicare şi a lipsei de reacţie rapidă a autorităţilor române pe anumite subiecte, funcţionarii europeni au ajuns să ia din presă poziţii ale României pe diverse subiecte importante, pe care le "instituţionalizează".

"Avem deja nouă directori români în Comisie (Comisia Europeană - n.r.), 42 de şefi de unitate, deci avem o masă critică de oameni în poziţii de decizie. Aşa cum ştiţi, ei reprezintă în momentul de faţă Uniunea Europeană, deci sunt funcţionari europeni, nu sunt funcţionari români delegaţi, dar sunt în sistemul respectiv de administraţie europeană fiindcă România este ţară membră. Ca să promovezi într-o structură din asta administrativă foarte cleioasă ai nevoie de sprijin de ţară, sprijin de ţară guvernamental. Deci, există un interes reciproc. Marea problemă e că dacă nu există o comunicare cu aceşti funcţionari apare o fractură. El trebuie să îşi găsească informaţii despre România. Neavând o informaţie instituţională din gura premierului sau a ministrului sau cineva care e în polul de putere apare o creativitate şi asta merge spre o abordare a citi presa şi anumite pamflete despre România pe care ei le instituţionalizează. Sunt oameni care preiau de pe presă on-line şi care transformă şi traduc şi dau acel mesaj «asta gândeşte România» pe politica de energie, de gaze de şist, de tehnologie. Deci, practic, noi neavând informaţia instituţională în timp real - e o agendă foarte rapidă, trebuie să gândeşti acum, în următoarele 30 de minute, am nevoie de opinia României pe programul de cercetare Orizont 2020. Unde îl găseşti, păi dai pe google şi dai ce iese. E ca la bingo", a afirmat Dan Luca.

Acesta a dat exemplu pe cancelarul german Angela Merkel care, anual, organizează întâlniri informale cu înalţii funcţionari germani de la Comisia Europeană, în care prezintă priorităţile Germaniei pe anumite domenii, cum ar fi energia, mediul sau ecologizarea.

"Nimeni nu-ţi impune, la nivel de Bruxelles, să faci astfel de treburi. Nu e ilegal că Guvernul României nu se întâlneşte şi nu s-a întâlnit" a adăugat, în acest context, liderul PSD Bruxelles, Dan Luca.

Preşedintele PSD Bruxelles a dat ca exemplu de "fractură comunicativă" felul în care autorităţile române au comunicat în privinţa referendumului pentru suspendarea preşedintelui care a avut loc anul trecut.

"A fost o problemă de comunicare în primul rând între Guvernul României proaspăt ales şi mecanismele respective pentru a se arăta că, de fapt, nu e o lovitură de stat fiindcă mulţi români din structura de la Bruxelles europeană au luat ce era în presă şi au transmis în intern mesaje. Să nu credeţi că chiar avea cineva ceva cu noi. Poate există, şi nu neg, personalităţi politice care ar vrea să facă un pic rău României ca să se poziţioneze, dar haideţi să plecăm de la o prezumţie de nevinovăţie, asta ne caracterizează un stat de drept", a mai spus preşedintele PSD Bruxelles.

Întrebat dacă a vorbit cu primul-ministru despre această "fractură" în comunicare, Dan Luca a spus că a discutat pe acest subiect şi cu primul-ministru, şi cu alţi miniştri

"Sunt preşedintele PSD Bruxelles, fac parte din PSD, partidul e la guvernare, ne asumăm de fiecare dată această responsabilitate, nu e o critică, e o soluţie ce am putea face mai bine", a mai spus Dan Luca în acest context.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici