MAE: România şi Israel negociază un Protocol pentru trimiterea unor muncitori români în zonă

Autorităţile de la Bucureşti şi Tel Aviv negociază un Protocol privind trimiterea unor muncitori români în Israel, respectând legislaţia UE în materie, a precizat MAE, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, după informaţiile din presa străină privind o dispută diplomatică pe subiect între cele două ţări.

530 afișări
Imaginea articolului MAE: România şi Israel negociază un Protocol pentru trimiterea unor muncitori români în zonă

MAE: România şi Israel negociază un Protocol pentru trimiterea unor muncitori români în zonă

Potrivit sursei citate, România şi Israel au în vedere încheierea unui Protocol între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România şi Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel referitor la trimiterea unor muncitori la lucru în Israel, în domeniul construcţiilor.

"Protocolul este în curs de negociere şi există interes de ambele părţi pentru finalizarea sa. În perioada următoare sunt avute în vedere contacte diplomatice bilaterale care vor constitui noi oportunităţi de avansare a negocierilor pe marginea Protocolul menţionat", precizează MAE.

În vederea ajungerii la un acord au avut loc mai multe runde de negocieri, la Bucureşti şi Ierusalim, "România urmărind constant respectarea întocmai a dreptului internaţional, poziţiile Uniunii Europene, precum şi protejarea cetăţenilor români aflaţi în afara teritoriului naţional", informează Ministerul de Externe.

Astfel, între 2011 şi 2012, a fost agreat un set de clauze, iar în cursul anului 2013 s-a convenit asupra "unor mecanisme de avansare a negocierilor", prin urmare, în luna august, autorităţile române au trimis o nouă variantă de text, urmând ca partea israeliană să formuleze "eventuale observaţii".

MAE mai spune că textul acordului va fi făcut public abia după finalizarea negocierilor.

O dispută diplomatică a apărut între România şi Israel după ce Bucureştiul a refuzat ca muncitori români să lucreze în colonii israeliene din Cisiordania, în contextul în care Uniunea Europeană critică activ activităţile de colonizare într-o zonă revendicată de palestinieni, informează AFP.

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, citat de AFP, negocierile între guvernele de la Bucureşti şi Tel Aviv privind sfera de activitate a muncitorilor români au eşuat în urmă cu un an, dar ambasada Israelului din România a relansat de curând discuţiile cu Executivul român.

Conform surselor citate, precedentul Guvern al României ceruse asigurări din partea Ministerului israelian de Externe că muncitorii români nu vor fi angajaţi pentru lucrări de construcţii în coloniile din Cisiordania. Guvernul israelian respinsese această solicitare.

Avi Primor, fost ambasador israelian în Germania şi la Uniunea Europeană, a explicat că România "nu face decât să urmeze politica UE, care nu este îndreptată împotriva Israelului, ci împotriva colonizării şi ocupaţiei".

"În contextul reluării negocierilor israelo-palestiniene, Guvernul israelian se pretează la tot felul de provocări, anunţând în cel mai dur mod posibil o serie de proiecte de construcţii în colonii", a precizat Avi Primor.

Uniunea Europeană a adoptat, în iulie, măsuri care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2014 şi care prevăd încetarea cooperării cu instituţii şi companii israeliene care au activităţi în zone palestiniene şi siriene aflate sub control militar israelian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici