Marian Muhuleţ: Noul sistem informatic previne votul ilegal, pot fi unele probleme cu internetul

Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ a prezentat, vineri, aplicaţia informatică pe baza căreia se va face desemnarea operatorilor de calculator, în secţiile de votare, la alegerile locale, afirmând că noul sistem va preveni votul ilegal.

1011 afișări
Imaginea articolului Marian Muhuleţ: Noul sistem informatic previne votul ilegal, pot fi unele probleme cu internetul

Marian Muhuleţ: Noul sistem informatic previne votul ilegal, pot fi unele probleme cu internetul (Imagine Cristi Vatavu / Mediafax Foto)

”Acest sistem, implementat pentru prima dată în România, va facilita verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, va semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea înscrierii în listele electorale şi va agrega date statistice privind prezenţa alegătorilor la vot", a declarat vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ.

Vicepreşedintele AEP a mai spus că în urma implementării noului sistem informatic nu se va mai putea vorbi despre vot ilegal, înţeles ca turism electoral, sau despre "persoane care au drepturile electorale interzise şi se prezintă la vot".

El a susţinut că prin Registrul Electoral Naţional gestionat de AEP au fost eliminate şi eventuale "cazuri de cetăţeni decedaţi prezenţi la urne".

"Având acestă bază de date a alegătorilor din România (...) şi utilizând-o deja la două cicluri electorale, după cum ştiţi, nu am mai avut cazuri de cetăţeni decedaţi prezenţi la urne la ultimele două rânduri de alegeri", a spus reprezentantul AEP.

Marian Muhuleţ a afirmat că pentru alegerile locale din 5 iunie s-a recrutat un număr suficient de operatori pentru cele 18.600 de secţii de votare, respectiv 30.643 de operatori care vor fi "extremităţile sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal".

Totuşi, el a precizat că în 326 de localităţi există un deficit de maxim 5 operatori, iar în Capitală deficitul este mai mare, fiind necesară deplasarea unor operatori dintr-un sector în altul.

"La sectorul 1 ne lipsesc 60 de persoane, la sectorul 2, 131 de persoane, la sectorul 4, 43 de persoane, la sectorul 5, 111 persoane. Din celelalte sectoare se vor putea deplasa persoane şi costurile de deplasare în Bucureşti nu sunt atât de mari. În judeţele în care va trebui să deplasăm dintr-o localitate în alta costurile vor fi acoperite din bugetul de organizare a alegerilor”, a explicat reprezentantul AEP.

Cât priveşte instruirea operatorilor selectaţi aceasta a fost făcută de STS şi AEP în cadrul unor sesiuni de training.

"În cadrul acestor sesiuni, am încercat să testăm capabilităţile fiecărei persoane, de natură tehnică, în sensul de a poseda minime informaţii, de a ştii să opereze o tabletă, şi apoi i s-a prezentat aplicaţia pe care va lucra", a spus Marian Muhuleţ, precizând că operatorii de calculator au la dispoziţie o platformă de training şi un Kit, care conţine o tabletă, un încărcător, cartela SIM aferentă tabletei şi credenţialele de acces în sistem, user şi parolă.

La rândul său, Adrian Dragomir, directorul Direcţiei Informatice din cadrul AEP, a declarat că repartizarea operatorilor de calculator în secţiile de votare se va face computerizat, printr-o aplicaţie, în baza opţiunii operatorilor pentru o localitate anume şi pe baza nivelului de cunoştinţe de operare pe calculator a acestora, precizând că s-au stabilit trei niveluri de cunoştinţe pentru operatori, avansat, mediu şi cunoştinţe de bază.

Marian Muhuleţ a mai spus că fiecare secţie de votare va avea câte un operator de calculator, iar în secţiile în care se va înregistra un număr crescut de alegători în data de 5 iunie, se va putea disponibiliza şi al doilea operator de calculator.

Potrivit lui Muhulet, alegătorul ajunge în secţia de votare, va înmâna buletinul operatorului de calculator, care va scana partea de jos a cărţii de identitate, din care va prelua doar codul numeric personal, şi îl va introduce într-o bază de date existentă la nivel naţional, urmând ca operatorul să informeze preşedintele secţiei de votare cu privire la mesajul generat de aplicaţie pe tabletă, dacă alegătorul se regăseşte în lista de la respectiva secţie de votare şi poziţia la care se regăseşte.

"Asta va uşura procedurile în secţia de votare. Cei care au listele în faţă nu vor mai trebui să răsfoiască listele de alegători, ci vor merge direct la numărul care apare în aplicaţie", a adăugat Muhuleţ,

Vicepreşedintele AEP a explicat că sistemul face posibilă apariţia unui mesaj care să arate că a mai votat cineva în locul alegătorului sau că alegătorul nu are vârsta legală împlinită pentru a vota sau are drepturile electorale suspendate.

"Aceste mesaje sunt tratate de preşedintele secţiei de votare pe baza prevederilor legale, înştiinţând Poliţia sau refuzând să permită accesul la procesul de votare", a mai spus Muhuleţ.

Operatorii de calculator vor primi 85 de lei pe zi, impozabil, şi vor fi plătiţi 5 zile.

Întrebat ce se întâmplă dacă internetul va pica în ziua alegerilor, Marian Muhuleţ a afirmat că există "emoţii" în ceea ce priveşte acoperirea de internet, mai ales în zonele muntoase.

"În 18.600 de locaţii va fi implementat sistemul, unele sunt mai bine acoperite din punct de vedere al transferului de date, altele mai puţin,(...) dar am încercat pe cât posibil, din punctul de vedere al transmisiunii datelor să avem două canale deschise pe fiecare locaţie. În sensul în care fiecare tabletă va avea o cartelă SIM şi va beneficia de suport de internet wireless. STS s-a ocupat să instaleze puncte de acces în acele locaţii, iar în zonele muntoase vom folosi transmisiuni de date prin intermediul satelitului", a explicat Muhuleţ.

De asemenea, Muhuleţ a precizat că "votul nu se va opri (dacă internetul va pica-n.r), datele se încarcă offline, şi se descarcă apoi în serverul central".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici