Ludovic Orban, izolat la Vila Lac, anunţă că Guvernul a pregătit măsuri pentru susţinerea companiilor afectate de pandemie: E posibil să limităm creşterile preţurilor la medicamente/ Se pregăteşte o rectificare bugetară

Premierul Ludovic Orban, izolat la Vila Lac, a declarat că Executivul este pregătit să adopte măsuri pentru susţinerea companiilor afetate de pandemie, nominalizând domenii precum transporturile, cele de marfă, restaurante.

4092 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban, izolat la Vila Lac, anunţă că Guvernul a pregătit măsuri pentru susţinerea companiilor afectate de pandemie: E posibil să limităm creşterile preţurilor la medicamente/ Se pregăteşte o rectificare bugetară

"Am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic şi să pregătească măsuri care să susţină toate domeniile economice. Este clar că în transporturi, rutier, de marfă, în domeniul ospitalităţii- cafenele, restaurante, ca şi în alte domenii, impactul este foarte mare şi Guvenrul este pregătit, printr-o consultare amplă cu patronate şi indicate, să adopte măsuri rapide pentru companiile din domeniile afectate şi a angajaţilor care riscă să aibă de suferit", a declarat Ludovic Orban.

O altă măsură care ar putea fi aplicată este limitarea preţurilor unor produse, pentru a evita specuala. Premierul a oferit exemplele măştilor, mănuşilor, biocidelor, dezinfectanţilor şi altor echipamente de protecţie sanitare.

Pe lângă procedurile de achiziţie rapidă a celor necesare, premierul a vorbit şi despre întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică, a Ministerului Internelor, a capacităţii spitalelor de a furniza servicii de sănătate.

Orban anunţă achizionarea a 20 de aparate de testare pentru coronavirus

Orban a anunţa tcă vor fi achiziţionate, în zilele următoare, aparate de testare a COVID-19. Este vorba despre un număr de 20 de aparate, la care se adaugă şi 1.000 de kituri pentru fiecare.

"Va exista o formă finală a decretului care va cuprinde măsurile care se iau. Eu am prezentat câteva măsuri, cum sunt cele din domeniul economic, de susţinere a angajaţilor de la aceste companii. (...) Obiectivul nostru este de creştere a capacităţii de diagnosticare, pentru asta e nevoie de creşterea numărului de aparate pe care se realizează aceste teste şi a numărului de persoane care au competenţa să facă aceste analize", a spus premierul Ludovic Orban.

Acesta a precizat că vor fi folosite şi câteva aparate, din cele 23 pe care le are ANSVSA.

Cât priveşte achiziţia de noi aparate, aceasta va fi făcută săptămâna viitoare, fiind vorba despre 20 de aparate şi 1.000 de kituri pentru analize pentru fiecare.

Orban anunţă că analizează plafonarea preţului la medicamente, măşti şi dezinfectanţi

„O altă măsură care sigur va fi luată este măsura de a limita creşterile preţurilor la medicamente şi la astfel de produse care sunt foarte căutate în momentul de faţă. Există această posibilitate de a plafona preţurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măşti, mănuşi, echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi alte categorii de produse. Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgenţă va fi una pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a spus Ludovic Orban.

Un alt efect al instituirii stării de urgenţă vizează facilitatea achiziţiei rapide a produselor din domeniul sănătăţii şi întărirea instituţiilor statului care se luptă cu epidemia de coronavirus.

„Se ştie că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanţe, de medicamente, echipamente de protecţie, pentru care există în momentul de faţă o dificultate foarte mare în obţinerea lor, din cauza cererii crescute din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obţinem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcţionarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus. De asemenea, avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei. Întărirea direcţiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul MAI, întărirea capacităţii spitalelor de a primi pacienţii şi de a proteja serviciile de sănătate absolut necesare”, a adăugat Orban

Prima şedinţă de guvern va avea loc prin videoconferinţă. Se pregăteşte o rectificare bugetară

Prima şedinţă a noului guvern va avea loc miercuri, prin videoconferinţă. Premierul Ludovic Orban anunţă că Executivul va pregăti şi o rectificare bugetară, astfel încât sectoarele publice să primească ajutor, în contextul crizei generate de coronavirus.

„ Mâine va fi pus în funcţiune un sistem de videoconferinţă care să ne permită să organizăm şedinţele de guvern fără prezenţa fizică a miniştrilor care se află în izolare. Cel mai probabil meircuri va avea loc şedinţa de guvern. Până miercuri pregătim primele măsuri care trebuie adoptate, pe deoparte într-o mai bună acţiune pentru limitarea răspândirii infecţiei cu coronavirus, pe de altă parte măsurile de care suntem siguri că sunt serioase şi pot fi un sprijin real pentru domeniile economice”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferinţe de presă.

Premierul a anunţat o rectificare bugetară pentru a sprijini sectoarele publice.

„Am introdus şi posibilitatea rectificării bugetare înainte de termenul care era permis prin intermediul legislaţiei anterioare. Vom avea cu siguranţă nevoie de o rectificare bugetară şi o vom face imediat după ce vom avea o imagine clară asupta nevoilor din sectoarele publice, nevoile spitalelor”, a completat Orban.

Orban: Numărul de cazuri diagnosticate este relativ mic. Dovadă că am luat măsuri eficiente

„Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este relativ mic, 139 de cetăţeni români care sunt diagnosticaţi cu acest virus. Este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost eficiente, chiar dacă au părut severe şi au fost cirticate de multe ori”, a spus Ludovic Orban, într-o videoconferinţă, fiind izolat la Vila Lac 1.

Numărul cazurilor cu coronavirus a ajuns la 139 în România. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că decretează stare de urgenţă, începând de luni.

Orban: Măsura închiderii metroului este una extremă şi nu are nicio fundamentare

Ludovic Orban a declarat că nu a avut niciodată pe masă vreo decizie de închidere a metroului şi nici nu există motive reale penru o astfel de măsură. Premierul recomandă tuturor să meargă mai mult cu maşina, bicileta sau pe jos.

"Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureştiului. A fost un fake news grosolan şi am cerut Ministerului de Interne să cerceteze să vadă care este sursa acestei informaţii care a creat panică în Bucureşti. Niciodată nu am avut pe masă vreo decizie de închidere a metroului, am luat măsura de decalare a programului de începere pe diferite zone, să se evite aglomeraţia în diferite zone", a spus Ludovic Orban.

"Măsura de închidere a metroului este extremă şi nu are nicio fundamentare azi şi poate crea o problemă majoră. Cât priveşte transportul public, STB este în subordinea primăriei şi deciziile trebuie luate în funcţie de necesităţile reale. Nu trebuie să ne închidem în case, să ne ferim de deplasarea la locul de muncă, activitatea economică trebuie să funcţioneze cât mai normal. Este de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate, transportul poate fi făcut cu maşina personală, cu bicileta, mai putem merge şi pe jos, dacă ne deplasăm pe distanţe scurte", a mai spus acesta.

Orban: Vom numi un prefect al Capitalei în maxim două săptămâni

Capitala va avea un prefect în maximum două săptămâni, anunţă Ludovic Orban. Premierul precizează că subprefectul a asigurat funcţionalitatea instituţiei în ultimele trei luni, de când funcţia de prefect a fost vacantată.

„În ceea ce priveşte numirea unui porefect al Capitalei, cât de curând vom numi un porefect al Capitalei. În perioada asta a existat un subprefect care a exercitat toate atribuţiile prefectului şi nu a creat probleme în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiei prefectului. Vom numi un prefect în maxim două săptămâni”, a spus Ludovic Orban.

Anunţul vine în contextul în care alianţa USR-PLUS a făcut o solicitare către Guvernul în vederea numirii de urgenţă a unui prefect al Capitalei. Cristian Marius Ghincea a fost demis din funcţia de prefect al Capitalei în decembrie 2019. De atunci, funcţia nu a mai fost ocupată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici