Video Orban îi solicită premierului să îl demită pe Teodorovici, deoarece nu respectă legea răspunderii fiscal bugetare

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că liberalii îi solicită premierului Viorica Dăncilă să îl demită pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru că nu a prezentat, în iulie, raportul privind situaţia economică pe şase luni, aşa cum îl obligă legea răspunderii fiscal bugetare.

340 afișări

"Solicităm premierului să îl demită pe ministrul Finanţelor. Este inadmisibil să nu se resecte legea răspunderii fiscal bugetară. Primul lucru pe care ar fi trebuit să îl facă premierul Vasilica Viorica Dăncilă ar fi fost să citească sau să pună pe cineva, pe vreun consilier, să îi citească legea responsablităţii fiscal bugetară, legea, legea 69/2010, care stipulează foarte clar obligativitatea Ministerului Finanţelor, ca până la sfârşitul lunii iulie să prezinte un raport privind situaţia economică şi bugetară pe primele 6 luni ale anului plecând de la execuţia bugetară. Este obligaţie legală prevăzută în articolul 23 şiîn articolul 42 din legea 69/2010, legea responsabilităţii fiscal-bugetară. Nici până astăzi, ministrul Finanţelor nu a prezentat acest raport privind situaţia economică şi bugetară.", a afirmat luni liderul PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

În opinia liderului liberal, Viorica Dăncilă a fost pusă să încalce legea şi să prezinte rectificarea bugetară, fără să aibă la bază acest raport.

"De altfel, în conformitate cu legea, la baza rectificării bugetare trebuie să stea în mod obligatoriu acest raport. Ca atare, doamna Dăncilă a fost pusă să încalce legea şi să prezinte o pseudo rectificare bugetară care nu se întemeiază pe prevederile legii şi pe adevărurile din economie care nu au la bază acest raport. Sigur că după ce a prezentat planşele pe care probabil i le-a pus sub nas domnul Vâlcov, doamna Dăncilă a plecat să se mai odihnească un pic. Dar eu cred că Guvernul este dator să spună românilor adevărul, iar adevărul din execuţia bugetară şi din raportul pe care trebuie să îl prezinte ministrul Finanţelor este un adevăr trist", a adăugat Orban.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joia trecută că, prin rectificarea bugetară din luna august, se asigură toate sumele necesare pentru acoperirea pensiilor şi salariilor pentru acest an.

"Pentru a risipi toată zvonistică întreţinută artificial privind banii de pesnii si salarii, sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la sfţrşitul anului. Pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget", a spus Dăncilă.

Şeful Executivului a prezentat proiectul de rectificare bugetară. Aceasta este pozitivă, dar Guvernul a efectuat reduceri de fonduri la serviciile secrete şi Administraţia Prezidenţială.

"Am prevăzut creditele bugetare şi de angajament necesare pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special prin scheme de ajutor şi garanţii de stat. Am redus doar acolo unde a existat un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi. Am decis să-I repartizăm cu prioritate către educaţie şi sănătate", a completat premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici