PDL îi strică planurile lui Băsescu privind impunerea unui premier tehnocrat

PDL i-a stricat planurile preşedintelui Traian Băsescu privind impunerea unui premier tehnocrat, notează ziarul "Gândul", menţionând că oponenţii ideii au semnalat posibilitatea ca un prim-ministru independent să taie anumite fonduri pentru judeţe sau să schimbe din funcţii anumiţi oameni.

23 afișări
Imaginea articolului PDL îi strică planurile lui Băsescu privind impunerea unui premier tehnocrat

PDL îi strică planurile lui Băsescu privind impunerea unui premier tehnocrat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"PDL i-a stricat planurile preşedintelui Traian Băsescu, atunci când preşedintele părea sigur că va reuşi să impună varianta premierului independent. Băsescu reuşise, după trei întâlniri succesive cu preşedinţii de organizaţii, să îşi asigure o majoritate pentru schimbarea lui Emil Boc cu un tehnocrat, cu acceptul premierului. Luni seară, după întrevederea de la Vila Lac 1, Băsescu era convins că a câştigat partida, mai ales că Boc îi dăduse asigurări, şi în discuţiile tete-a-tete, şi în de faţă cu preşedinţii de organizaţii că este dispus să plece de la guvern şi chiar de la partid, dacă i se cere", scrie "Gândul".

Publicaţia notează că marţi dimineaţă lucrurile s-au schimbat: Boc a transmis că ideea demisiei nu îi mai pare una de succes şi că riscurile pentru PDL sunt prea mari.

"Conform unor surse din PDL, mai mulţi lideri de filiale au avut o discuţie cu Boc, în care i-au transmis că îl vor în continuare la Palatul Victoria. Se pare că, după întrevederea cu preşedintele, opozanţii săi din partid au început munca de lămurire om la om cu cei care susţineau varianta premierului tehnocrat. "Nu se ştie, dacă vine un premier independent, ce pretenţii o să aibă. Dacă o să taie fondurile pentru judeţe, dacă o să ne schimbe oamenii?", spunea unul dintre partizanii prim-ministrului politic. Aceste argumente, extrem de sensibile pentru orice lider local, a schimbat balanţa puterii în PDL şi Traian Băsescu s-a trezit brusc în minoritate. Ambiţionat şi de semi-eşecul de la întâlnirea cu parlamentarii, Băsescu nu vrea să renunţe şi speră că va întoarce din nou situaţia în favoarea sa la întâlnirea de marţi seară", se arată în articolul "Gândul".

Publicaţia precizează că înainte să ajungă la Boc, aceeaşi preşedinţi de organizaţii, în special din zona Ardealului, au încercat să-l convingă pe Vasile Blaga să accepte şefia guvernului.

"Blaga a refuzat propunerea care i-a fost făcută luni seara, oficial, în timpul şedinţei de la Vila Lac 1, de către Sorin Frunzăverde. «Nu mă interesează!», a replicat el sec. Blaga ştie că, dacă nu este preşedinte de partid, poziţia sa ca şef al Executivului este fragilă. «Dacă se descoperă, peste două luni, că e scos responsabil să zicem pentru mitingul poliţiştilor şi preşedintele PDL Emil Boc îi cere să demisioneze, ce poate Blaga să facă decât să plece de la guvern?!», spunea unul dintre apropiaţii fostului ministru de Interne. În plus, Blaga se teme că oferta de a deveni premier este o capcană pe care i-o întinde Băsescu", scrie "Gândul".

Preşedintele Băsescu s-a întâlnit, marţi, la Parlament, timp de două ore, cu parlamentarii PDL. După plecarea şefului statului, întâlnirea de la Parlament a continuat. Preşedintele a declarat că a demarat consultări cu partidele şi grupurile aflate la putere cu privire la posibilităţile de relansare a încrederii în coaliţie şi în Guvern, menţionând că discuţiile pentru o soluţie finală în acest sens vor avansa după alegerile din UDMR. De asemenea, şeful statului a declarat, în legătură cu ideea unui premier independent, că aceasta poate fi o soluţie, menţionând însă că nu crede că în coaliţie va exista o susţinere în acest sens.

Şeful statului a avut întâlniri mai multe întâlniri, începând de duminică, la care au participat reprezentanţi ai PDL la nivel local şi central. De asemenea, şeful statului s-a întâlnit cu UDMR, UNPR şi cu liderul grupului minorităţilor.

Surse democrat-liberale declarau că din discuţiile preşedintelui cu reprezentanţii PDL a reieşit posibilitatea înlocuirii premierului Emil Boc, o varianta, susţinută de şeful statului, fiind numirea unui premier independent.

În acest context, presa a vehiculat mai multe nume, cum ar fi Mugur Isărescu, Mihai Tănăsescu, Cristian Popa, Călin Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici