PNL propune introducerea taxării inverse la carne, în mod silimar cu cea pentru cereale

Deputaţii PNL Nini Săpunaru şi Tinel Gheoghe au anunţat, joi, depunerea unei propuneri legislative pentru introducerea sistemului taxării inverse pentru carne, în mod similar cu cea pentru cereale, măsură care potrivit iniţiatorilor ar reduce evaziunea fiscală şi ar sprijini producătorii autohtoni.

478 afișări
Imaginea articolului PNL propune introducerea taxării inverse la carne, în mod silimar cu cea pentru cereale

PNL propune introducerea taxării inverse la carne, în mod silimar cu cea pentru cereale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Deputatul PNL Nini Săpunaru a declarat că măsura propusă pentru reducerea TVA la carne, care ar fi fost cea mai potrivită, nu a fost acceptată, motiv pentru care liberalii propun taxarea inversă.

”Pentru a salvgrada industrii cred că trebuie să recurgem la taxarea inversă. Am pregătit proiectul, am discutat cu ceilalţi colegi din Comisia buget-finanţe, toţi suntem de acord, e o soluţie care s-a aplicat cu succes în agricultură pentru cereale şi a funcţionat şi s-a redus frauda foarte mult. La fel, dacă introducem taxarea inversă pe un an de zile, pentru că pentru atât se aprobă de Comisia Europeană, putem nu reducerea preţului la galantar, dar reducem în mod cert frauda şi societăţile fictive care funcţionează la ora actuală în România”, a declarat deputatul PNL.

El a menţionat că principala problemă care ar fi rezolvată de măsura propusă vizează colectarea TVA la vânzătorul final şi reducerea presiunii asupra producătorilor.

”Această măsură dă o gură de oxigen producătorilor interni. De ce? Eu sunt societate de procesare a cărnii, fac mezeluri şi am de ales între a lua carne din România cu TVA, colectat 24 %, pe care îl plătesc până una alta, chiar dacă mi-l deduc, şi să iau carne din import cu TVA zero. De multe ori asta e soluţia şi prefer să aduc carne din import cu TVA zero pentru că nu-mi mai blochez banii”, a explicat Săpunaru.

Deputatul PNL a precizat că măsura nu duce la reducerea preţului la raft, ci a evaziunii fiscale prin societăţi fantomă.

De asemenea, deputatul PNL Tinel Gheorghe a susţinut că măsura trebuie negociată de Guvern cu Comisia Europeană, în mod similar cu măsura pentru cereale.

”Noi nu suntem la guvernare, noi venim cu soluţii. Ministerul Agriculturii şi PSD nu pot să se opună aceste soluţii numai pentru că nu este soluţia lor. Cred că Guvernul are obligaţia să o ia în seamă, să o analizeze şi să o susţină, având şi obligaţia să o şi discute cu Bruxelles-ul pentru implementarea ei. E o soluţie care se impune pentru un an de zile, vine în întâmpinarea producătorilor autohtoni”, a afirmat Tinel Gheorghe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici