Premierul Dăncilă se întâlneşte vineri cu omologul său israelian/ Netanyahu e sigur că România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Premierul Viorica Dăncilă se va întâlni, vineri dimineaţă, la Varna, Bulgaria, cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, ea afirmând că una din temele de discuţie urmează să fie şedinţa comună de guvern, după ce aceasta a fost amânată de două ori.

1517 afișări
Imaginea articolului Premierul Dăncilă se întâlneşte vineri cu omologul său israelian/ Netanyahu e sigur că România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Premierul Dăncilă se întâlneşte vineri cu omologul său israelian/ Netanyahu e sigur că România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

”A fost amânată această şedinţă (comună de guvern - n.r.), nu din cauza noastră. Am înţeles că au fost probleme în Israel. Vom reprograma această şedinţă. Cred că în cadrul discuţiei pe care o să o am mâine cu domnul Benjamin Netanyahu vom stabili şi şedinţa comună de Guvern”, a declarat joi premierul Viorica Dăncilă.

Ambasada Israelului la Bucureşti a informat, la începutul lunii august, pentru agenţia MEDIAFAX, că şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului urma să aibă loc la începutul lunii noiembrie, delegaţia miniştrilor urmând să fiecondusă de premierul Benjamin Netanyahu.

"Ambasada Statului Israel confirmă că şedinţa comuna dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegaţie urmează să facă parte miniştrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o şedinta G2G. Temele de discuţie abordate vor fi relaţiile bilaterale, relaţia cu Uniunea Europeană precum şi cooperarea româno-israeliană în numeroase domenii. În ceea ce priveşte mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, acesta este un subiect deschis in continuare, la fel cum rămâne deschis şi în discutiile cu alte state", se arăta în răspunsul Ambasadei Israelului, către MEDIAFAX.

CITEŞTE ŞI: Premierul israelian vrea consolidarea relaţiei cu România pentru schimbarea „abordării ipocrite a UE”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţase că şedinţa de Guvern cu reprezentanţii Guvernului din Israel va avea loc în octombrie sau noiembrie. Vizita iniţială era programată în luna august, dar a fost amânată.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, pe 25 aprilie 2018, o întrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale întreprinse în Statul Israel. La întrevederea cu Dăncilă, Benjamin Netanyahu a salutat adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Netanyahu spune că este sigur că România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, joi, într-un interviu acordat ununui post TV, că este ”sigur” că România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, după ce Statele Unite vor face acest lucru.

”Eu nu mă implic în politica altor state. Noi le solicităm doar să accepte lucrurile aşa cum sunt. Ierusalimul a fost capitala evreilor de acum cel puţin 350 de ani. Cred că preşedintele recunoaşte ceea ce este dificil, ceea ce este evident. Binenţeles că Ierusalimul este capitală şi capitala (ambasada - n.r.) Statelor Unite poate că ar trebui mutată în Ierusalim şi cred că şi celelalte state vor urma acest model. Se va întâmpla cu România, se va întâmpla şi cu alte state. Nu doar că sunt sigur, dar ştiu acest lucru - sunt sigur că România va lua în considerare această situaţie şi o decizie va fi luată, astfel încât ambasada să fie mutată la Ierusalim”, a declarat într-un interviu acordat România TV premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

El fusese întrebat cum comentează opoziţia preşedintelui Klaus Iohannis faţă de relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pe12 octombrie, la Parlament, că analiza MAE privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost transmisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o distribuie Administraţiei Prezidenţiale.

„A fost transmisă la nivelul prim-ministrului şi urmează, dacă sunt observaţii, să fie distribuit de către Guvern la Preşedinţie şi la preşedinţii celor două Camere. Noi, ca minister, ne-am încheiat analiza”, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, întrebat care este decizia cu privire la o eventuală relocare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că poziţia României în privinţa statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deşi Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

În luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici