Dacian Cioloş a anunţat LISTA NOILOR MINIŞTRI: "Am urmărit să fie oameni profesionişti, integri. O treime sunt femei". DECLARAŢIILE premierului desemnat

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri, printre miniştrii propuşi fiind Lazăr Comănescu - la Externe, Petre Tobă- Interne, Mihnea Motoc- Apărare, Anca Dragu Paliu- Finanţe, Cristina Guseth- Justiţie şi Vasile Dîncu - Dezvoltare Regională.

40551 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş a anunţat LISTA NOILOR MINIŞTRI: "Am urmărit să fie oameni profesionişti, integri. O treime sunt femei". DECLARAŢIILE premierului desemnat

Dacian Ciolos (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

LISTA NOILOR MINIŞTRI:

Costin Grigore Borc - vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Vasile Dîncu - vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe

Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne

Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale

Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice

Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii

Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene

Cristina Guseth - ministrul Justiţiei

Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională

Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii

Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor

Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social

Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru

DECLARAŢIILE NOULUI PRIM-MINISTRU:

Cioloş: Am urmărit să aduc în Guvern oameni cu competenţe şi experienţă; o treime sunt femei

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a spus, la prezentarea componenţei Guvernului pe care îl propune, că a urmărit să aleagă oameni cu competenţe şi experienţă, cu viziune şi idei, arătând că o treime dintre persoanele propuse ca miniştri sunt femei.

”Am urmărit să aleg oameni cu competenţe şi experienţă (...) sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management”, a spus premierul desemnat, precizând că a urmărit să fie un ”echilibru” între oameni tineri, cu formare profesională solidă, şi oameni cu vastă experienţă.

El a spus că Guvernul propus de el este unul dintre ”rarele” Cabinete în care o treime din membri sunt femei.

”Am urmărit să fie profesionişti, integri, deschişi spre dialog şi cu ei voi merge în faţa Parlamentului mâine şi poimâine, pentru audieri”, a afirmat Cioloş, care a făcut o scurtă prezentare pentru fiecare persoană propusă ca ministru în Cabinetul său.

Cioloş: L-am ales pe Dâncu pentru experienţă şi viziune, nu pentru calitatea de fost membru PSD

Întrebat de ce l-a ales pe Vasile Dâncu, membru PSD, premierul desemnat Dacian Cioloş a precizat că aceste "este fost" membru PSD şi l-a ales în echipă pentru că are o mare experienţă profesională.

"Este fost membru al PSD, dar nu pentru această calitate l-am ales, cât pentru experienţa şi viziunea pe care le are dânsul pe domeniul pe care l-am propus, în domeniul administraţiei publice, al dezvoltării regionale. Mai ales pe domeniul administraţiei publice vreau să venim cu un proiect de îmbunătăţire a activităţii acolo, pentru mai multă transparenţă, eficienţă. Pe de altă parte, dânsul, prin activitatea profesională pe care o are, cunoaşte bine societatea românească, iar legătura dintre guvern şi societatea românească mi se pare importantă. Deci, cred că va avea un aport semnificativ din acest punct de vedere în Guverm", a spus premierul desemnat Cioloş.

Cioloş despre majorări salariale: Nu am intenţia să tai, nici să pun credibilitatea ţării în pericol

Dacian Cioloş a mai spus că nu are intenţia să taie din buget diferitele propuneri de majorare a salariilor sau deciziile deja luate de Parlament, dar a precizat că nici nu vrea să pună în pericol credibilitatea României prin elaborarea unui buget "fără consistenţă şi soliditate".

Afirmaţiile au fost făcute de Dacian Cioloş, duminică, după ce a anunţat componenţa Cabientului său, ca răspuns la întrebarea mass-media dacă este de acord cu majorarea de 10% a salariilor bugetarilor.

"Nu pot să spun acum, până când nu am o analiză a situaţiei bugetului. Ceea ce pot să spun - am spus-o şi partidelor - nu am intenţia să vin şi să tai din buget sau diferitele propuneri, decizii care au fost luate deja de Parlament. În schimb, nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României prin propunerea unui buget care să nu aibă suficientă consistenţă şi soliditate. Deci, în măsura în care construcţia bugetului o va permite, vreau să mergem cu acele măsuri care au fost decise de Parlament care au rolul de a îmbunătăţi atât mediul economic, cât şi nivelul de trai al salariaţilor", a spus el.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar şi cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior şi de alte majorări, aşa cum stabileşte un amendament al PSD.

Cioloş despre Legea salarizării: Vom prelua tot ce e bun de la vechiul Guvern, dar vom şi modifica

Premierul desemnat Dacian Cioloş a mai spus că nu ştie dacă va prelua proiectul Legii salarizării elaborat de Guvernul Ponta până nu va face o analiză, dar a precizat că e dispus să preia toate iniţiativele bune ale fostului Executiv, iar celelalte vor fi modificate în urma consultărilor cu Parlamentul.

Cioloş a făcut aceste afirmaţii la Parlament, el răspunzând astfel la întrebarea jurnaliştilor care au dorit să afle dacă noul Guvern va prelua proiectul Legii salarizării bugetare elaborat de Guvernul Ponta.

"Nu ştiu, urmează să vedem. Tot ce-i bun o să preluăm, tot ceea ce credem că trebuie adaptat, trebuie modificat, o să facem, dar toate adaptările, modificările, propunerile pe care le vom face vor fi rezultatul unor consultări şi al unor dezbateri. Bineînţeles, cu Parlamentul în primul rând, pentru că Parlamentul va trebui să decidă, dar vreau să luăm şi experienţa care vine din afara structurilor administrative, din societatea civilă (...) şi aş vrea să începem acest proces pentru că probabil într-un an n-o să-l finalizăm", a spus Cioloş.

Cioloş: Preşedintele Iohannis mi-a propus să fiu premier cu o zi, două înainte ca el să anunţe formal

Dacian Cioloş a mai declarat că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre posibilitatea desemnării sale ca prim-ministru doar cu o zi, două înainte ca şeful statului să formalizeze această propunere, anterior cei doi având discuţii legate de un alt proiect guvernamental.

Dacian Cioloş a fost întrebat la Parlament, de jurnalişti, cum comentează afirmaţiile apărute în mass-media potrivit cărora el ar fi fost desemnat premier "de la Bruxelles", iar prim-ministrul desemnat a negat.

"Ei, s-au spus şi alte lucruri în presă. Nu văd cum să fii anunţat şi desemnat de Bruxelles. Eu am avut cu domnul preşedinte Iohannis discuţii legate de implicarea mea într-un proiect guvernamental, dar nu în poziţia de premier. N-am discutat despre acest lucru decât, cred, cu o zi sau două înainte de a face propunerea formală", a spus Cioloş.

Cioloş: Mă văd cu Ponta după ce preiau responsabilitatea Guvernului, acum doar am schimbat mesaje

Premierul desemnat Dacian Cioloş a mai anunţat că se va întâlni cu Victor Ponta după ce va prelua formal responsabilitatea Guvernului, dar a precizat că până în prezent a avut "un schimb de mesaje" cu fostul prim-ministru.

Dacian Cioloş a răspuns astfel întrebării jurnaliştilor care au dorit să afle dacă, de când a fost desemnat premier, a avut vreo întrevedere cu fostul şef al Guvernului, Victor Ponta.

"Nu am avut încă, pentru că sunt doar prim-ministru desemnat. Am avut un schimb de mesaje cu dânsul şi o să am o întâlnire cu dânsul imediat ce o să preiau în mod formal responsabilitatea Guvernului", a spus Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici