Proiectul Acordului de Parteneriat 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles până la sfârşitul lunii februarie

Proiectul Acordului de Parteneriat pentru atragerea fondurilor europene în 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles spre analiză şi aprobare până la sfârşitul lunii februarie, a anunţat ministrul de resort, Eugen Teodorovici, premierul Ponta adăugând că mai sunt foarte multe lucruri de detaliu de făcut.

470 afișări
Imaginea articolului Proiectul Acordului de Parteneriat 2014-2020  va fi trimis la Bruxelles până la sfârşitul lunii februarie

Proiectul Acordului de Parteneriat 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles până la sfârşitul lunii februarie (Imagine: Shutterstock)

"După această reuniune, să trimiteţi eventuale comentarii pe care le mai puteţi avea până vineri, astfel încât să putem integra aceste comentarii în documentul final şi, până la finalul acestei luni, să putem trimite Comisiei Europene pentru analiză şi aprobare", a spus Teodorovici miniştrilor implicaţi în elaborarea documentelor şi reuniţi în şedinţă, marţi, la Guvern.

Ministrul Teodorovici anunţa recent că acest document va fi aprobat de Guvern până la finele lunii ianuarie.

Marţi, Teodorovici a mai precizat că programele operaţionale vor fi trimise Comisiei Europene la sfârşitul lunii martie, dar că Guvernul nu mai trebuie să aştepte aprobarea acestor documente pentru a putea finanţa proiecte în noul cadru financiar, deoarece pot fi decontate cheltuielile aferente acestui an care se încadrează în cerinţele comunitare în domeniul achiziţiei publice şi normelor de mediu.

Premierul Victor Ponta, prezent, la reuniune, a susţinut că impresia iniţială, "altfel corectă", că autorităţile de la Bucureşti vobesc despre fonduri europene pe care oricum nu sunt în stare să le cheltuiască a fost greşită anul trecut, deoarece România s-a plasat pe primul loc "la creşterea gradului de absorbţie" faţă de toate celelalte ţări din Uniunea Europeană.

"Acea impresie iniţială, altfel corectă, vă vorbim despre fonduri europene pe care oricum nu suntem în stare să le cheltuim este o impresie care, din fericire, anul trecut s-a dovedit a fi neadevărată. Gradul de absorbţie de la 7% la 34% a dovedit că nu e aşa România, absolut şi veşnic incapabilă de a cheltui fonduri europene, dimpotrivă - în 2013 am fost pe primul loc la creşterea gradului de absorbţie faţă de toate celelalte ţări din Uniunea Europeană, ţine doar de un sistem capabil să îndeplinească regulile europene", a spus Ponta.

El a reluat ideea că România şi Bulgaria au primit cei mai puţini bani pentru perioada 2014-2020 dintre toate ţările UE raportat la numărul de locuitori.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX la 10 ianuarie, experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată.

Observaţiile au fost transmise de către experţii Comisiei Europene prin intermediul misiunii României la Bruxelles, la sfârşitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizată în luna octombrie.

Această primă versiune a Acordului, care reprezintă, practic, o formă mult mai avansată decât un simplu draft şi indică modul în care autorităţile române şi-au propus să atragă fonduri europene în perioada 2014-2020, a fost prezentată, în octombrie, membrilor Camerei Deputaţilor de premierul Victor Ponta şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici