Putin i-a adus un omagiu lui Gorbaciov. Dictatorul rus îl ura pe fostul preşedinte sovietic fiindcă a "ruinat" Uniunea Sovietică

Bloomberg scrie că Putin jeleşte prăbuşirea Uniunii Sovietice, nu moartea ultimului lider sovietic. După gesturi, Putin îl consideră pe Gorbaciov drept un lider slab pentru că a dus Uniunea Sovietică spre prăbuşire după ce a efectuat reforme de liberalizare şi democratizare, a permis statelor est-europene să-şi răstoarne cu uşurinţă regimurile comuniste, a retras trupele sovietice din Afganistan şi a demisionat în 1991 de la conducere, în urma loviturii de stat orchestrată de Boris Elţîn.

10998 afișări
Imaginea articolului Putin i-a adus un omagiu lui Gorbaciov. Dictatorul rus îl ura pe fostul preşedinte sovietic fiindcă a "ruinat" Uniunea Sovietică

Vladimir Putin i-a adus un omagiu ultimului preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov care a decedat pe 30 august şi al cărui trup neînsufleţit a fost amplasat în faţa Casei Sindicatelor din Moscova.

În timp ce privea sicriul cu liderul sovietic, dictatorul rus a depus un buchet cu flori, şi-a plecat capul în semn de respect, a aruncat o scurtă privire spre portretul liderului sovietic,  a pus mâna pe sicriu, a făcut semnul crucii şi a plecat. N-a schiţat nicio emoţie. 

Mulţi ar spune că Putin s-a purtat cu multă răceală şi chiar cu dispreţ având în vedere decizia sa de a nu participa la funeraliile lui Gorbaciov, când până şi premierul ungar Viktor Orban s-a purtat cu mai mult respect, fiind vizibil întristat. Liderul Ungariei chiar a declarat că va fi prezent la ceremonie.

Nu s-a decretat nicio zi de doliu naţional. 

Vladimir Putin l-ar fi urât pe Gorbaciov, precizează FRANCE24

Deşi dictatorul rus nu vrea să se asocieze cu comunismul, şi-a exprimat regretul pentru prăbuşirea Uniunii Sovietice, considerând că "a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20" sau "o adevărată tragedie" trecând cu vederea peste Holocaustul lui Hitler, epurările lui Stalin sau Marele Salt Înainte al lui Mao Zedong, foametea şi războaiele din Africa post-colonială, şi mai ales, peste cele două războaie mondiale, din toate acestea rezultând în total peste 200 milioane de victime pe toată durata secolului precedent. 

Deşi a beneficiat enorm de pe urma capitalismului şi democraţiei a Federaţiei Ruse, Bloomberg scrie că Putin jeleşte prăbuşirea Uniunii Sovietice, nu moartea ultimului lider sovietic.

Pentru Gorbaciov, Putin a reprezentat o şansă de stabilitate şi creştere economică, continuând în acelaşi timp tranziţia către democraţie pe care o pusese în aplicare.

Chiar şi în 2006, pe măsură ce activiştii şi-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la tratamentul dur asupra societăţii civile de către Putin, Gorbaciov a reuşit să declare că „cei care se tem de tendinţele autoritare ale lui Putin greşesc”.

Dar, pe măsură ce anii au trecut şi speranţele de dezvoltare democratică în Rusia s-au evaporat, Gorbaciov s-a îndreptat către critici voalate şi apoi către atacuri puternic formulate.

Alegerile parlamentare din 2011 au fost viciate de fraudă şi i-au întărit atitudinea critică faţă de preşedinte, precum şi decizia lui Putin de a candida pentru un al treilea mandat fără precedent.

"Politica rusă se transformă din ce în ce mai mult într-o imitaţie a democraţiei. Toată puterea este în mâinile autorităţilor şi al preşedintelui. Economia este monopolizată. Corupţia a căpătat proporţii colosale", a spus Gorbaciov atunci.

Gorbaciov a fost un ghimpe iritant în coasta lui Putin.

Când Gorbaciov l-a criticat pe Putin de decizia de a se întoarce la Kremlin pentru al treilea mandat, Putin l-a acuzat pe fostul preşedinte sovietic pentru „abdicarea” de la putere.

Gorbaciov a sprijinit capturarea Crimeei de către Moscova din Ucraina, în ciuda protestelor occidentale. „Crimeea este Rusia”, a spus Gorbaciov.

În anul următor, el a susţinut lansarea de către Rusia a unei campanii militare în Siria pentru a sprijini regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

În 2018, Gorbaciov spunea că Putin este genul de lider de care Rusia are nevoie într-o „situaţie internaţională foarte complicată”.

În ultimul timp, chiar înainte să moară, Gorbaciov a fost profund devastat şi şocat de crimele de râzboi comise în Ucraina de armata rusă la ordinele  lui Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici