Radu Oprea cere Guvernului să profite de oportunitate, nu doar să importe forţa de muncă din Vietnam

  • Marţi, pe 19 mai, România a ratificat un acord cu Vietnamul care creează oportunităţi pentru România.
  • Acordul cu Vietnam înseamnă taxe vamale zero pentru 99% din produse în următorii şapte ani.
  • Investitorilor vietnamezi pot produce în România şi exporta în UE.
  • Vietnamul nu reprezintă doar importul de forţă de muncă. „Este timpul să ne schimbăm”, a spus Radu Oprea.
402 afișări
Imaginea articolului Radu Oprea cere Guvernului să profite de oportunitate, nu doar să importe forţa de muncă din Vietnam

Radu Oprea cere Guvernului să profite de oportunitate, nu doar să importe forţa de muncă din Vietnam

Oprea atrage atenia că România se află într-o situaţie excepţională, dar în acelaşi timp favorabilă, de care trebuie să profite companiile româneşti. Acordul cu Vietnam înseamnă taxe vamale zero pentru 99% din produse în următorii şapte ani, 65% dintre ele fiind deja reduse din 12 februarie 2020, birocratie simplificată şi costuri reduse, spune senatorul PSD.

„Ne-am obişnuit să gândim doar în zona noastră de confort, adică la importul de forţă de muncă din Vietnam. Poate că este timpul să ne schimbăm”, a afirmat Radu Oprea, fost ministru PSD al mediului de afaceri.

Oportunitatea pentru Guvern, precizează acesta, constă în atragerea investitorilor vietnamezi pentru a produce în România şi a exporta în UE.

„Nu uitaţi că Vietnamul este principalul câştigător din războiul comercial SUA-China şi este una dintre puţinele ţări care a gestionat corespunzător pandemia”, menţionează senatorul.

Radu Oprea a făcut următoarele recomandări guvernului PNL:

1. Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri să profite de invitaţia primită de la Guvernul vietnamez de a fi invitat de onoare la cea mai mare expoziţie internaţională organizată de Vietnam.

2. Ministerul economiei, energiei şi mediului de afaceri să redeschidă programele de promovare a exportului şi internaţionalizare pentru a sprijini participarea firmelor româneşti la târguri şi expoziţii. Antreprenorii români au nevoie de predictibilitate, decizia şi pregătirea pentru a participa cu succes la un târg internaţional necesită câteva luni avans.

3. Ministerul Finanţelor împreună cu Eximbank să acorde credite şi garanţii, în condiţii avantajoase, pentru companiile româneşti care exportă sau participă la licitaţii pe această piaţă.

4. Ministerul Afacerilor Externe să continue eforturile diplomatice începute, prin ridicarea rangului diplomatic al reprezentării în Republica Socialistă Vietnam de la însărcinat cu Afaceri, la Ambasador.

Ratificarea Acordului de Protecţie a Investiţiilor a fost votată de către Senatul României în 19 mai 2020.

Totodată, ratificatea Acordului Comercial a fost aprobată de Parlamentul European în 12 februarie 2020, în opinia lui Oprea, „unul dintre cele mai ambiţioase acorduri semnate de UE cu o ţară în curs de dezvoltare”. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici