Senatul a aprobat legea care exclude CSAT din procedura de numire a directorului SIE

Senatul a aprobat luni proiectul de lege care stabileşte că directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) este numit de Parlament, la propunerea preşedintelu României, actul normativ urmând să fier trimis la promulgare.

731 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat legea care exclude CSAT din procedura de numire a directorului SIE

Senatul a aprobat legea care exclude CSAT din procedura de numire a directorului SIE

"Un amendament pe care l-am formulat şi a fost însuşit de întreaga comisie, în sensul în care armonizăm dispoziţiile Constituţiei României şi Legea de funcţionare şi organizare a Serviciului de Informaţii Externe. Textul propus, în esenţă, spune că procedura este similară directorului Serviciului Român de Informaţii, în sensul în care Serviciul de Informaţii Externe este condus de un director cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţior şi Senatului, în şedinţă comună, la propunerea preşedintelui României. Cu aceste modificări, practic, a fost de acord toată lumea, am întrunit unanimitate atât în Comisia de control a activităţii SIE, cât şi în Comisia de Apărare şi Siguranţă Naţională din Senat. Este o propunere care nu implică niciun fel de diferenţe politice sau doctrinare şi este în buna funcţionare atât a Parlamentului, în ceea ce priveşte controlul civil asupra serviciilor de informaţii, cât şi în ceea ce priveşte conducerea operativă şi executivă a Serviciului de Informaţii Externe", a spus senatorul PSD Şerban Nicolae în timpul dezbaterilor.

În prezent, textul Legii 1/1998 prevede că Serviciul de Informaţii Externe este condus de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea preşedintelui.

În forma adoptată de Camera Deputaţilor propunerea legislativă prevede, de asemenea, controlul asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe este exercitat de Parlamentul României, cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare.

În acest scop se constituie o comisie specială formată din patru deputaţi şi trei senatori, aleşi din cadrul Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere.

În prezent, din comisia specială de control a activităţii SIE fac parte trei deputaţi şi doi senatori.

Postul de director al SIE este vacant, după demisia de anul trecut a lui Mihai Ungureanu. La acest moment, SIE este condus interimar de generalul cu patru stele Silviu Predoiu, director adjunct şi şef al operaţiunilor Serviciului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici