Senatul a ratificat acordul de asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova

Senatorii au ratificat, luni, Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, potrivit căruia ţara noastră acordă un împrumut de 150 milioane de euro R.Moldova.

417 afișări
Imaginea articolului Senatul a ratificat acordul de asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova

Senatul a ratificat acordul de asistenţă financiară rambursabilă între România şi R.Moldova (Imagine: Bogdan Maran / Arhiva Mediafax Foto)

Proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord a fost adoptat de Senat, în calitate de Cameră decizională, cu 138 de voturi "pentru".

Senatorii au dezbătut proiectul de lege privind ratificarea Acordului de asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova în procedură de urgenţă, proiectul fiind susţinut în plenul Senatului de premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul le-a cerut aleşilor să voteze proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de asistenţa financiară rambursabilă, afirmând că Republica Moldova trece printr-un moment dificil, din cauza sancţiunilor impuse de Rusia.

"La Camera Deputaţilor absolut toate gruprurile politice au susţinut acest acord. Vă rog, dacă veţi fi de acord, să faceţi acelaşi lucru, absolut necesar pentru Republica Moldova. Este un moment extrem de dificil din punct de vedere financiar şi bugetar pentru Republica Moldova, o situaţie produsă, în primul rând, din cauza sancţiunilor impuse de Fedaraţia Rusă, pentru că Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE şi s-a asociat ţărilor europene privind poziţia faţă de agresiunea Federaţiei Ruse", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat că situaţia dificilă a Republicii Moldova este cauzată şi de problemele din sistemul bancar "care şi în acestă perioadă au o derulare judiciară".

Premierul a mai spus că "este un moment în care Republica Moldova nu are nevoie de vorbe mari din partea României, ci are nevoie de un sprijin concret", apreciind că decizia pe care senatorii o vor lua este "esenţială".

"Cred că este un moment în care, fără a câştiga din punct de vedere financiar, România poate să ajute în momente dificile", a spus Victor Ponta.

Potrivit premierului, împrumutul acordat Republicii Moldova se va face "cu o dobândă egală celei plătite de statul român".

"Practic, nu pierdem nimic, nici nu câştigăm nimic. Ideea nu este de a avea o afacere cu Republica Moldova, ci de a sprijini", a mai spus Ponta.

Victor Ponta a mai afirmat că acordarea tranşelor de împrumut este condiţionată de încheierea unui acord între Guvernul de la Chişinău şi FMI, CE şi Banca Mondială.

"Există ca şi condiţie în acord pentru acordarea diverselor tranşe din împrumut că Guvernul de la Chişinău va negocia şi va încheia un acord cu FMI, CE şi Banca Mondială. Prima tranşă o eliberăm acum în negocierii şi următoarea tranşă la începutul anului viitor, în condiţiile în care Moldova va încheia deja un acord cu instituţiile internaţionale", a precizat premierul.

Victor Ponta a mai spus că împreună cu ministrul de Finanţe a încheiat calculele pentru a doua rectificare bugetară din acest an, afirmând că este a doua rectificare bugetară pozitivă şi pentru anumite domenii se vor aloca până la sfârşitul anului "mai mulţi bani decât toţi cei 150 de milioane de lei pe care îi împrumutăm Moldovei".

Premierul a apreciat că "ar fi fost un gest meschin din partea României să spună nu solicitării de ajutor", afirmând că este meritul întregii clase politice din România faptul că "în acest moment dificil (ţara noastră -n.r.) poate să facă ceva concret pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului".

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului a fost votat, săptămâna trecută, şi de Camera Deputaţilor, urmând să ajungă la preşedinte pentru promulgare.

Potrivit Acordului, România, prin Ministerul Finanţelor, acordă Republicii Moldova o asistenţă financiară rambursabilă în sumă de 150 milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la BNR.

Destinaţia împrumutului este finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat a Republicii Moldova. Asistenţa financiară rambursabilă se va acorda în tranşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici