Sondajul PNL pentru prezidenţiale va fi finalizat în circa două săptămâni

Sondajul comandat de PNL pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale dintre Klaus Iohannis şi Crin Antonescu ar urma să fie finalizat în circa două săptămâni, iar decizia de la nivelul Delegaţiei Permanente asupra persoanei susţinute de PNL va fi luată în jurul datei de 20 iulie.

329 afișări
Imaginea articolului Sondajul PNL pentru prezidenţiale va fi finalizat în circa două săptămâni

Sondajul PNL pentru prezidenţiale va fi finalizat în circa două săptămâni (Imagine: Bogdan Iordache-Mediafax Foto)

”Va fi o cercetare sociologică care va dura probabil în jur de două săptămâni, este un termen pe care casele respective de sondare îl vor dispune, nu este un lucru pe care noi să-l stabilim (...) Probabil că în zilele care urmează va fi demarat sondajul de opinie. Ne dorim să avem nişte date sociologice, pentru că, pe lângă sprijinul politic, vrem să avem cel mai bun candidat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.

Gorghiu a susţinut că membrii comisiei tehnice, compusă din Dan Mihalache, Eduard Hellvig şi Dan Motreanu, va stabili criteriile pentru cercetarea sociologică, acestea urmând să fie prezentate celor doi candidaţi testaţi, Klaus Iohannis şi Crin Antonescu.

Ea a precizat că în şedinţa BPN nu au fost prezentate criteriile în funcţie de care vor fi realizate cercetările sociologice.

Gorghiu a mai afirmat că Antonescu nu a solicitat un vot al Biroului Politic asupra propunerii sale de renunţare la sondajul de opinie comandat de PNL.

”În momentul în care săptămâna trecută s-a luat hotărârea de a demara cercetarea sociologică, un lucru foarte important care a stat la baza acestei hotărâri a fost argumentul că niciun partid mare, niciun partid normal din România care doreşte un viitor bun pentru Preşedinţia României nu demarează nimic fără să aibă nişte informaţii despre candidaţi”, a argumentat purtătorul de cuvânt al PNL.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a susţinut că decizia Biroului Politic al partidului privind realizarea unui sondaj de opinie pentru prezidenţiabilul PNL nu poate fi schimbată de la o săptămână la alta.

”Decizia constituirii echipei tehnice, care să coordoneze procesul de elaborare a cercetării sociologice, este o decizie care a fost luată în unanimitate în BPN, nu s-a solicitat ca propunere introducerea pe ordinea de zi sau modificarea aceste decizii a BPN. A fost un punct de vedere al domnului Antonescu pe care, în mod evident, BPN, consecvent deciziei politice pe care a luat-o nu mai târziu de săptămâna trecută, a continuat procedura aşa cum a fost ea stabilită de săptămâna trecută”, a afirmat Orban.

Vicepreşedintele PNL a menţionat că sondajul comandat de PNL va fi realizat cu trei case de sondare a opiniei publice, însă a refuzat să precizeze numele institiţiilor.

”Va intra în teren (cercetarea sociologică - n.r.), după informarea prezentată, de mâine şi cel probabil va fi gata în termen de 10 zile, ăsta este termenul stabilit. Că nu vor fi 10 zile, că vor fi 11 sau 12 zile, urmează să aflăm. Termenul stabilit este de 10 zile (...) Oricum, pielea lui Ponta este deja pusă pe băţ, oricum PNL va desemna candidatul cu cele mai mari şanse să câştige alegerile prezidenţiale şi în mod evident în alianţă cu Partidul Democrat vom câştiga aceste alegeri prezidenţiale”, a mai spus vicepreşedintele PNL.

Orban a estimat că reuniunea Delegaţiei Permanente a PNL pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale va avea loc în jurul datei de 20 iulie.

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni, la finalul şedinţei BPN, că a propus ca liberalii să renunţe la sondajul de opinie pentru desemnarea prezidenţiabilului PNL, însă propunerea sa nu a fost acceptată, menţionând totodată că PDL ar fi refuzat o soluţie de cercetare comună.

"Având în vedere că noi suntem cu toţii într-un calendar foarte strâns, care practic ne stânjeneşte planurile iniţiale de a face nişte cercetări sociologice, ca să ne ajute în decizie, mai extinse şi deci mai relevante, am propus ca pur şi simplu să simplificăm lucrurile, să mergem la o Delegaţie Permanentă cât mai rapid, în care să se dea acest vot (pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, n.r.) pentru că oricum aşa se va desemna candidatul şi să câştigăm timp. Dacă, din câte înţeleg, nu a existat timpul, nu există timpul, nu a existat acceptul PD pentru o cercetare complexă cu toţi, şi cu candidatul lor (...) pentru că în jurul datei de 1 august chestiunea candidatului comun ar trebui lămurită, eu am propus această formulă mai rapidă", a spus Antonescu.

El a precizat că membrii BPN al PNL au insistat să se facă un sondaj distinct al liberalilor.

Antonescu a fost întrebat dacă a fost deranjat de faptul că nu a fost acceptată propunerea sa.

"Nu m-a deranjat, pentru mine este important să-mi fac cunoscut punctul de vedere şi, dacă se poate, să ofer soluţii pentru simplificarea lucrurilor", a răspuns Antonescu.

El a menţionat că, din punctul său de vedere, "indiferent de rezultatele sale sondajul nu e foarte relevant sau nu era relevant precum o cercetare calitativă". "Dar, pe de altă parte, nu sunt sociolog şi nu sunt expert, deci cred că ar fi trebuit mai mult timp", a mai afirmat Antonescu.

Fostul preşedinte al PNL a precizat că ar fi fost vorba de o cercetare sociologică mai amplă care ar fi necesitat circa trei săptămâni pentru a fi realizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici