Tăriceanu, despre Iohannis şi nominalizarea viitorului premier: O criză politică majoră nu este utilă / Interesele din Black Cube sunt atât de mari încât se încearcă o muşamalizare - VIDEO

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că PSD şi ALDE ar putea forma, după alegeri, o majoritate care să propună premierul şi că Iohannis ar trebui ''să cântărească anumite decizii'', afirmând că ''o criză politică majoră'' nu este utilă.

1258 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre Iohannis şi nominalizarea viitorului premier: O criză politică majoră nu este utilă / Interesele din Black Cube sunt atât de mari încât se încearcă o muşamalizare - VIDEO

Tăriceanu, despre Iohannis şi nominalizarea viitorului premier: O criză politică majoră nu este utilă

''Eu cred că preşedintele când ia anumite decizii trebuie să cântărească foarte bine. Ar fi un gest unic într-o democraţie parlamentară ca un preşedinte să desconsidere votul majorităţii cetăţenilor. Nu vreau să merg mai departe cu aceste speculaţii (…). Eu mă aştept să nu avem o perioadă post-electorală marcată de incidente care pot să ducă la o criză politică majoră. Nu cred că este util pentru România. Cred că avem lucruri mult mai importante de făcut decât să stăm în lupte politice sterile care nu ar face decât să coboare România în ochii partenerilor noştri'', a spus copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, la Interviurile Gândul, întrebat dacă ar fi plauzibilă o suspendare a preşedintelui dacă va refuza să numească premierul propus de majoritatea care se va contura după alegerile din 11 decembrie.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că ALDE şi PSD ar putea forma o coaliţie majoritară în Parlament, potrivit sondajelor, însă trebuie aşteptat rezultatul alegerilor din 11 decembrie.

Întrebat dacă, în lumina declaraţiilor făcute de Klaus Iohannis, crede că acesta ar putea refuza premierul propus de ALDE-PSD, Tăriceanu a susţinut că nu vrea ''să pună răul înainte”.

''Cred că domnul Iohannis este în campanie electorală - aşa cum ne-a demonstrat - şi pentru a încuraja susţinătorii domniei sale şi ai PNL face anumite declaraţii care au menirea să îi descurajeze pe ceilalţi. Le pun în acest registru şi nu cred că votul exprimat de cetăţeni (…) oricare ar fi preşedinte României va fi în situaţia să desconsidere votul majorităţii românilor. (..) Nu vreau să fac speculaţii, de ce să punem răul înainte. De ce să nu îi dăm preşedintelui avantajul de bună-credinţă (…)'', a detaliat liderul Senatului.

Tăriceanu a adăugat că Iohannis este ''un emul al lui Băsescu''.

''Mi-am imaginat ca preşedintele Iohannis nu va încerca sa fie un fel de emul al lui Băsescu. Din păcate, modul în care se comporta ne arata că tiparul în care a funcţionat preşedintele Băsescu este preluat de actuala preşedinţie'', a conchis el. Tăriceanu a precizat că îi cere în continuare lui Klaus Iohannis ''să dea răspuns clar la o întrebare: (…) respectă voinţa majorităţii românilor la alegeri sau nu?''.

Tăriceanu: Preşedintele crede că lipsa de acţiune poate fi suplinită cu înlăturarea competitorilor

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis crede că lipsa de acţiune de până acum poate fi suplinită cu scoaterea din cursă a competitorilor, ceea ce ar echivala cu preluarea ''modelului de democraţie controlată specific Rusiei de astăzi''.

''Preşedintele crede că lipsa de acţiune de până acum poate fi suplinită cu scoaterea din cursă a competitorilor, fie că vorbim de partide, fie că vorbim despre personalităţi'', a spus copreşedintele ALDE la Gândul Live.

Călin Popescu Tăriceanu a reiterat că au existat şi la alegerile locale acţiuni ale instituţiilor menite să scoată din cursă candidaţi.

''Am văzut şi la alegerile locale o serie de acţiuni ale instituţiilor de forţă care aveau menirea evidentă de a scoate din competiţia electorală o serie de candidaţi, nelăsând cetăţenilor dreptul de a opta ei pentru cine trebuie să îi reprezinte. Ţinând cont că dosarele de care văd că se ocupă în momentul de faţă instituţiile statului sunt de peste 8 sau 10 ani, acest lucru ne demonstrează că nu a existat nici un fel de preocupare până în prezent şi că aceasă preocupare, coincidenţă, a survenit în perioada electorală. Acest demers poate fi pus în legătură şi cu afirmaţiile absolut regretabile ale preşedintelui Iohannis vorbea despre necesitatea măturării clasei politice'', a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă procurorii se implică în campania electorală.

Liderul Senatului a acuzat faptul că există ''ingerinţe oculte în luarea deciziilor privitoare la insituţii importante, cum ar fi procuratura''.

El a mai afirmat că într-o democraţie autentică ''această selecţie a oamenilor care vor fi reprezentanţii cetăţenilor în viitorul Parlament revine numai cetăţenilor şi nu altor instituţii''.

''Dacă însă vrem să preluăm modelul de democraţie controlată specific Rusiei de astăzi, a lui Putin, atunci sigur că putem să utilizăm instituţiile de forţă ale statului pentru a îndepărta concurenţii politici'', a conchis copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a susţinut că dacă aceste abuzuri nu vor fi controlate România se îndreaptă către o astfel de formulă, ţinând cont de temerea preşedintelui de a-şi vedea şansele pentru alegerile din 2019 cât mai mari.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că interesele din scandalul Black Cube sunt atât de mari încât se încearcă muşamalizarea acestuia, făcând referire la eliberarea celor doi israelieni implicaţi în dosar.

''Recentul scandal Black Cube pare să aibă ramificaţii, până acum nu sunt dovedite, sunt numai obiectul unei anchete, dar informaţiile apărute în spaţiul public ne duc la următoarea concluzie: că în România, de fapt, nu există raporturi interinstituţionale corecte, nu există o separaţie clară a puterilor şi că există ingerinţe oculte în luarea deciziilor privitoare la instituţii importante cum ar fi, de exemplu, procuratura, numirile în procuratură, care în loc să fie supuse unui proces democratic transparent sunt luate într-o manieră ocultă care, de fapt, ne fac să înţelegem că statul nu funcţionează cum ar trebui, că instituţiile nu sunt supuse controlului ceteţenilor şi că deciziile importante sunt luate în cercuri oculte care de fapt îşi urmăresc propriile interese de sferă de influenţă şi de putere'', a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la Interviurile Gândul.

Solicitat să spună care sunt ''cercurile oculte'' la care face trimitere, el a precizat că este datoria anchetatorilor ''să scoată adevărul la lumină''.

Liderul Senatului a subliniat că interesele în dosarul Black Cube sunt atât de mari încât se încearcă muşamalizarea scandalului.

''Sigur că am anumite îndoieli că adevărul va ieşi la lumină din multe motive, unul dintre motive este aranjamentul care deja a fost anunţat cu privire la eliberarea celor doi israelieni arestaţi în scandalul Black Cube şi care urmau să fie eliberaţi şi ca singură pedeapsă urmau să facă 30 de zile de muncă în folosul comunităţii. Interesele care sunt acolo în joc sunt atât de mari încât se încearcă muşamalizarea acestui scandal, lucru care nu poate decât să ridice semne de întrebare şi mai serioase asupra corectitudinii în care funcţionează instituţii ale statului'', a detaliat copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a făcut referire şi la dezvăluirile făcute de fostul preşedinte Băsescu cu privire la ''modul defectuos în care funcţionează anumite instituţii de forţă, relaţiile nefireşti între serviciile secrete şi parchete, ingerinţa serviciilor secrete în actul de justiţie după propriile mărturisiri'', reiterând că acestea sunt nepermise într-o democraţie autentică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici