Viorel Ardeleanu, propus ambasador în Danemarca, va fi audiat marţi în comisiile parlamentare

Viorel Ardeleanu, propus pentru postul de ambasador al României în Danemarca, ţară care exercită preşedinţia semestrială a UE şi unde România nu are ambasador din vara anului trecut, va fi audiat marţi în comisiile parlamentare de politică externă.

459 afișări
Imaginea articolului Viorel Ardeleanu, propus ambasador în Danemarca, va fi audiat marţi în comisiile parlamentare

Viorel Ardeleanu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX la începutul lunii ianuarie că Matei Viorel Ardeleanu, coordonator naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a fost propus pentru funcţia de ambasador al României în Danemarca şi Islanda. Informaţia a fost confirmată ulterior de ministrul Teodor Baconschi, într-un discurs.

Ardeleanu este diplomat de carieră cu grad de ministru-consilier şi a ocupat în trecut funcţia de adjunct al Reprezentanţei Permanente a României la UE. Danemarca asigură, în primele şase luni ale acestui an, preşedinţia semestrială a UE, iar România nu are ambasador la Copenhaga.

Postul este vacant de la mijlocul anului 2011, urmare a rechemării de la post a lui Victor Micula, care a fost numit ambasador în Ungaria.

Membrii comisiilor de politică externă din Parlament vor audia, marţi, cinci persoane propuse pentru posturi de ambasadori.

Astfel, va mai fi audiat Nicolae Ureche pentru postul de ambasador în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. El a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de istorie Nicolae Iorga, iar din 1991 a lucrat în Ministerul de Externe. Anterior a fost ambasador al României în Azerbaidjan, post de la care a fost rechemat în mai 2011.

Pentru postul de ambasador al României în Tunisia va fi audiat Nicolae Năstase. El a lucrat la cabinetul ministrului Baconschi, având, potrivit propriului CV, grad de secretar II şi, din 2011, secretar I. Lucrează în MAE din 2001, iar în perioada august 2006 - februarie 2010 a fost prim-colaborator la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei.

Constantin Volodea Nistor va fi audiat pentru postul de ambasador în Malaysia şi Brunei Darussalam. El este diplomat de carieră, lucrând din 1979 în Ministerul Afacerilor Externe. În 2004 a obţinut gradul de ambasador. El a fost anterior ambasador al României în Kuwait, post din care a fost rechemat în 2011.

Fostul deputat UDMR în perioada 2000-2004 Iulia Pataki a fost propusă ambasador în Republica Kenya, Republica Uganda, Republica Rwanda, Republica Burundi şi Republica Unită a Tanzaniei. Ea a ocupat în ultimii ani funcţia de consilier legislativ la Parlamentul irakian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici