Noaptea cuţitelor lungi în PSD. Social-democraţii încep luni discuţiile despre remanierea Guvernului Dăncilă. Primarul Gabriela Firea îşi aşteaptă „sentinţa”

Comitetul Executiv Naţional al PSD începe luni, la Parlament, discuţiile privind remanierea guvernamentală, subiectul aflat pe agenda partidului, încă din luna august, fiind amânat succesiv din cauza programului premierului Viorica Dăncilă, a referendumului pentru familie şi a tensiunilor interne.

1332 afișări
Imaginea articolului Noaptea cuţitelor lungi în PSD. Social-democraţii încep luni discuţiile despre remanierea Guvernului Dăncilă. Primarul Gabriela Firea îşi aşteaptă „sentinţa”

Zi neagră pentru PSD. Social-democraţii încep discuţiile despre remanierea Guvernului Dăncilă. Suplimentar, primarul Gabriela Firea îşi aşteaptă „sentinţa”

Un alt punct cu care ar putea fi suplimentată ordinea de zi a reuniunii CExN al PSD, care va începe luni, de la ora 11.00, este situaţia vicepreşedintelui Gabriela Firea. Referitor la acest subiect, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a afirmat, pentru MEDIAFAX, că este „obligatoriu” ca formaţiunea să tranşeze cazul primarului general al Capitalei, care prin declaraţiile sale „afectează întregul partid”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi o parte din liderii filialelor judeţene au participat, duminică seara, la Parlament, la o întâlnire informală înaintea şedinţei de luni a CExN al formaţiunii, la „socializare” fiind prezent şi premierul Viorica Dăncilă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Şi liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că speră să nu continue „cursa excluderilor” la şedinţa CExN de luni, dar depinde şi de ce îşi doreşte Gabriela Firea, el menţionând că s-ar putea ca primarul Capitalei să vrea să-şi piardă calitatea de membru de partid.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a spus că îşi aşteaptă „sentinţa” la Comitetul Executiv Naţional al PSD şi că nu vor fi surprize în privinţa situaţiei sale, întrucât ştie că „se doreşte” să fie înlăturată de la conducerea PSD Bucureşti şi Ilfov pentru că cei care sunt în dezacord cu liderul PSD sunt „decapitaţi”. Reacţia edilului Capitalei vine şi în contextul în care la ultima şedinţă a Comitetului Executiv al partidului, social-democraţii au votat pentru excluderea din formaţiune a senatorului Adrian Ţuţuianu.

În replică, Adrian Ţuţuianu a anunţat, vineri, că a depus la tribunal o cerere de suspendare a deciziei CExN al PSD privind excluderea sa din partid, acesta spunând că zvonurile privind înscrierea sa în altă formaţiune sunt întreţinute de „camarila” liderului interimar PSD Dâmboviţa, Rovana Plumb.

Referior la schimbarea miniştrilor Cabinetului Dăncilă liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a explicat, pentru MEDIAFAX, că la şedinţa CExN care va avea loc luni, la Parlament, de la ora 11.00, vor fi stabilite „coordonatele remanierii”, iar prim-ministrul va prezenta raportul de evaluare a miniştrilor.

Încă din data de 21 august, liderul PSD Liviu Dragnea anunţa că este nemulţumit de unii miniştri şi că o discuţie în prezenţa premierului, despre activitatea echipei guvernamentale, va avea loc în prima şedinţă CExN.

Reuniunea destinată remanierii guvernamentale a fost însă amânată, timp de peste două luni de zile, din mai multe motive, precum deplasările externe efectuate de şeful Executivului referendumul pentru familia tradiţională, precum şi tensiunile interne generate de scrisoarea anti-Dragnea.

Liderii judeţeni PSD au exprimat opinii diferite cu privire la portofoliul Dezvoltării Regionale, ocupat de vicepremierul Paul Stănescu.

Astfel, liderul PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a declarat, pe 6 noiembrie, că Stănescu ar trebui să rămână în Guvern pentru că şi-a îndeplinit măsurile din programul de guvernare şi „PNDL funcţionează 90%”. Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, pe 24 octombrie, că miniştrii care nu au comunicat public măsurile bune pe care le-au luat „nu au ce să caute” în Executiv, social-democratul spunând că Stănescu este „destoinic”, dar „nu a comunicat deloc”.

Liviu Dragnea a declarat, pe 21 septembrie, că un ministru care „nu are calitate de bun comunicator” nu trebuie să rămână în Guvern.

Ministrul Justiţei, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că nu ştie dacă va fi remaniat sau nu, însă a subliniat că nu este „bătut în cuie” în această demnitate.

În schimb, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, sâmbătă la Braşov, că îşi păstrează aprecierile pozitive pentru Toader. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma pe 31 octombrie că la acel moment nu se punea problema remanierii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi că prezenţa acestuia în Guvern nu depinde de emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere.

Vicepremierul Viorel Ştefan a declarat, pe 31 octombrie, că nu poate să anticipeze dacă va mai rămâne sau nu în Guvern după remaniere, însă a precizat că merge pe proiectul şefiei ASF la care şi-a depus candidatura. Întrebat ce se va întâmpla dacă nu va fi numit preşedinte ASF, vicepremierul a declarat: „Rămân parlamentar”. Între timp, la şefia ASF a fost ales pentru un nou mandat actualul titular, Leonardo Badea.

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a anunţat, pe 6 noiembrie, că ar intra în Guvern dacă partidul consideră că „aduce un plus” Executivului, însă nu ar accepta, de exemplu, să fie ministru al Turismului, pentru că este un domeniu la care nu se pricepe. Social-democratul a explicat că va accepta o eventuală ofertă a partidului cu condiţia să fie un minister la care să se priceapă.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pe 8 noiembrie, că el nu a primit reproşuri din partea Vioricăi Dăncilă, dar că un ministru nu are cum să rezolve toate problemele chiar dacă ar lucra „zi şi noapte încontinuu”.

De asemenea, ministrul Transporturilor, Lucian Şova (PSD), a spus, pe 31 octombrie, că se simte „flatat” de faptul că numele său figurează pe listele pentru remanierea guvernamentală şi a indicat că nu are nimic să-şi reproşeze.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pe 2 octombrie că nu se teme de o posibilă remaniere guvernamentală, deoarece îi este teamă numai de Dumnezeu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici