52 de instituţii, protocoale cu SRI pentru protejarea bazelor de date

52 de instituţii au protocoale cu Serviciul Român de Informaţii privind protejarea bazelor de date, au confirmat pentru MEDIAFAX reprezentanţii SRI. Datele apar după ce Consiliul Superior al Magistraturii a precizat că instituţia a încheiat în anul 2014 un astfel de protocol cu SRI.

2055 afișări
Imaginea articolului 52 de instituţii, protocoale cu SRI pentru protejarea bazelor de date

52 de instituţii, protocoale cu SRI pentru protejarea bazelor de date (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Instituţiile ale căror baze de date sunt protejate de SRI sunt : Parchetul General, DIICOT, DNA, CSM, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţia Spaţială Română, Consiliul Concurenţei, Camera Deputaţilor, Senatul, Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării. Dezvoltării şi Inovării, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Banca Naţională a României, Oficiul Naţional de Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Cancelaria Prim Ministrului, Curtea de Conturi a României, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională, CERT-RO, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Departamentul Ape şi Păduri, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţia Muncii, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Casa Naţională de Pensii Publice, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI, Ministerul Culturii, Statul Major General al MApN, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării din MApN, STS, SPP, ORNISS, Comisia Naţională pentru Cpntrolul Activităţii Nucleare, INS, Agenţia Naţională de Cadastru, Ministerul Justiţiei, Direcţia Generală Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Ministerul Educaţiei.

Precizările au fost făcute după ce Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns la o solicitare a MEDIAFAX, explicând că protocolul a fost încheiat încheiat în 2014, scopul fiind de protejare a bazelor de date.

"Potrivit documentelor publicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii www.csm1909.ro, în anul 2014, la nivelul acestei instituţii, s-au desfăşurat activităţi în vederea implementării unor măsuri de protecţie crescută împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic asupra sistemelor sale informatice şi de comunicaţii, în scopul prevenirii, stopării sau limitării consecinţelor unor agresiuni asupra acestora. (...) În şedinţa din data de 11.12.2014, Plenul Consiliului a hotărât că este oportună încheierea unui protocol cu Centrul Naţional Cyberint, în forma însuşită în cadrul Comisiei nr. 1 din data de 08.12.2014", se arată în răspunsul transmits de CSM

Explicaţiile au fost solicitate în contextul controverselor apărute în ultima perioadă, referitoare la protocoale încheiat de SRI cu diferite instituţii. Cel mai dezbătut protocol al Serviciului Român de Informaţii (SRI) este cel încheiat cu Parchetul General, care a fost adus în discuţie de asociaţiile de magistraţi. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) desecretizarea documentului. UNJR spunea că relaţiile dintre parchete şi serviciile de informaţii s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.

"Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi bligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile", a explicat SRI.

Preşedintele comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, declara pe 28 februarie că protocolul SRI - Ministerul Public a fost încheiat în februarie anul 2009, pe baza unor hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 "care prevedeau cooperarea dintre SRI şi ministerul Public. Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici