Video Activiştii Greenpeace, banner uriaş la Summitul de la Sibiu. Mesaj pentru liderii europeni: „Mediu distrus, viitor distrus” | VIDEO

Activiştii Greenpeace şi studenţi din mai multe ţări europene au afişat un mesaj pe un banner uriaş în ziua summitului privind viitorul UE din Sibiu. Coloanele oficiale au trecut pe lângă protestatari în timp ce aceştia au dezvăluit bannerul cu mesajul: „Broken climate, broken future”.

344 afișări

„Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Europa stagnează, iar oamenii de ştiinţă avertizează că avem mai puţin de 12 ani pentru a limita creşterea temperaturii medii globale până la 1,5 °C. Dacă depăşim acest prag, efectele vor fi iremediabile şi dezastruoase. Prin urmare, activiştii Greenpeace au cerut liderilor europeni să prioritizeze acţiuni imediate pentru protejarea climei, în conformitate cu acordul climatic de la Paris”, îşi motivează activiştii Greenpeace, într-un comunicat remis MEDIAFAX, demersul din ziua summitului de la Sibiu.

Mai multe guverne, printre care Franţa, Spania, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Portugalia şi Luxemburg, doresc ca UE să îşi majoreze obiectivele climatice pentru 2030 şi să atingă zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. România, alături de Germania, Polonia, Cehia şi Bulgaria, se opune unei revizuiri a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă obiectivele actuale nu sunt revizuite urgent vom avea ca rezultat o creştere a temperaturii medii globale cu peste 3 °C, avertizează activiştii Greenpeace.

„În România, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră sunt termocentralele pe cărbune. Deşi Comisia Europeană doreşte o decarbonizare totală, Romania are în plan să construiască noi unităţi pe cărbune. În plus permite funcţionarea termocentralelor care nu respectă normele de mediu europene, sprijinind acest sector foarte poluant pentru planetă şi sănătatea oamenilor. Cerem Guvernului României un angajament serios pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, mai ales în contextul în care România are un potenţial generos de a produce energie din surse curate, regenerabile", a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Cercetătorii ONU avertizau anul trecut că depăşirea pragului de 1,5 °C ar avea consecinţe directe asupra oamenilor şi naturii. Un alt raport ONU publicat recent susţine că a şasea extincţie în masă reprezintă o ameninţare majoră pentru omenire, cu un milion de specii expuse riscului de dispariţie, în parte din cauza schimbărilor climatice, mai spune sursa citată.

Sebastian Mang, consilier pentru politici în domeniul climei Greenpeace EU, a declarat: "Oamenii din întreaga Europă sunt alarmaţi deoarece ştiu că nu putem avea un viitor durabil fără o climă stabilă. Liderii europeni nu mai pot pretinde că oferă stabilitate şi prosperitate fără măsuri ferme pentru protejarea climei. Dacă politicienii noştri sunt serioşi în ceea ce priveşte construirea unui viitor paşnic şi prosper, aceştia trebuie să pună bazele unei economii fără combustibili fosili, de care să beneficiem cu toţii."

Pentru a limita efectele schimbărilor climatice, Greenpeace solicită UE să realizeze o decarbonizare totală până în 2040 şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% până în 2030.

Liderii UE 27 urmează să adopte la Sibiu o Declaraţie cu privire la viitorul Uniunii Europene. Agenda strategică va include teme precum apărarea cetăţenilor şi a libertăţilor, protejarea normelor statului de drept, configurarea modelului economic european şi intensificarea rolului Uniunii Europene la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici