ADRIAN NĂSTASE, condamnat definitiv la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în "Trofeul calităţii". Poliţia şi ambulanţa au venit acasă la fostul premier

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

15377 afișări
Imaginea articolului ADRIAN NĂSTASE, condamnat definitiv la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în "Trofeul calităţii". Poliţia şi ambulanţa au venit acasă la fostul premier

Adrian Năstase (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

UPDATE 23:15 O ambulanţă a ajuns, miercuri noapte, la locuinţa lui Adrian Năstase din Strada Zambaccian, paramedicii întrând în grabă în garajul imobilului, unde anterior intrase şi maşina Poliţiei.

UPDATE 23:00 Doi reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei au venit, miercuri seară, la reşedinţa lui ASdrian Năastase din Strada Zambaccian, precizând la intrarea în imobil că acesta va fi dus, în primă instanţă, la medic, potrivit procedurilor.

Reprezentanţii Poliţiei au spus că nu au luat legătura cu Adrian Năstase înainte de a veni la locuinţa acestuia. De asemenea, aceştia au precizat că nu ştiu dacă Năstase este în imobil.

Cei doi au sunat insistent la interfon, precizând că sunt de la Poliţie, iar după câteva minute, le-a deschis poarta fiul cel mare al fostului premier.

Unul dintre cei doi a stat de vorbă cu fiul lui Adrian Năstase în holul imobilului.

Adrian Năstase va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova, întrucât acesta este locul de detenţie în care sunt aduşi condamnaţii de pe raza municipiului Bucureşti, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Georgiana Gherman.

Purtătorul de cuvânt al ANP a precizat că, până în prezent, unitatea de detenţie nu a primit nicio hârtie oficială de la instanţă privind decizia de condamnare a lui Adrian Năstase şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii".

Tribunalul Bucureşti, instanţa de executare, a trimis mandatele la Poliţia Capitalei, iar poliţiştii de la Serviciul Urmăriri le vor pune în executare, dacă Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi condamnaţi în dosarul "Trofeul calităţii" nu se vor prezenta în unitatea de detenţie.

18: 47 Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis în parte recursurile făcute de Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi din dosarul "Trofeul calităţii".

Astfel, instanţa a casat sentinţa din ianuarie prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei de care este acuzat, respectiv a înlăturat forma continuată a infracţiunii.

Pentru noua infracţiune reţinută în cazul lui Năstase, judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare.

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi după ispăşirea pedepsei. În cazul acesteia, Completul de cinci judecători a înlăturat sporul de un an de închisoare dispus în prima decizie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, fiindu-i astfel redusă pedeapsa iniţială cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, iar soţul acesteia, Bogdan Popovici, va executa şase ani de închisoare.

Completul de cinci judecători a menţinut celelalte dispoziţii dispuse de instanţa de fond care a judecat dosarul "Trofeul calităţii".

Decizia în dosarul Trofeul Calităţii este definitivă şi urmează să fie pusă în executare.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, el fiind acuzat atunci de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Adrian Năstase, în solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana şi Bogdan Popovici şi Cristian Mihail Vasile, au fost obligaţi de către instanţa supremă la plata, în solidar cu societăţile Arond SRL şi Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despăgubiri către ISC.

Jianu, Gasparovici, soţii Popovici şi Vasile au fost obligaţi de judecători la plata a alţi peste trei miliarde de lei către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Totodată, instanţa a decis în ianuarie confiscarea sumei de 38.217,220 de lei de la Adrian Năstase, bani ce ar fi fost obţinuţi prin fapta penală comisă.

ICCJ a decis atunci menţinerea sechestrelor asiguratorii puse de către procurori în 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale lui Jianu, Gasparovici, Popovici şi Vasile. Astfel, au fost menţinute sechestrele pe un apartament din Bacău al Irinei Jianu, un altul din Brăila al lui Gasparovici şi pe două apartamente din Bucureşti ale lui Vasile şi soţilor Popovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici