"Ajutor de acasă", site-ul pentru românii care lucrează în Spania. Ce informaţii conţine

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a lansat, miercuri, site-ul "Ajutor de acasă" pentru lucrătorii români din Spania, care conţine răspunsuri la întrebările frecvente ridicate de români şi informaţii legislative privind drepturile pe care aceştia le au pe piaţa muncii de acolo.

901 afișări
Imaginea articolului "Ajutor de acasă", site-ul pentru românii care lucrează în Spania. Ce informaţii conţine

"Ajutor de acasă", site-ul pentru românii care lucrează în Spania. Ce informaţii conţine

Site-ul www.spania.ajutordeacasa.ro conţine şi un ghid care acoperă complet tematica referitoare la relaţiile de muncă ale cetăţenilor români pe teritoriul Spaniei, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului.

Totodată, aplicaţia conţine o secţiune de contacte utile ale instituţiilor din România şi Spania care pot soluţiona aspecte legate de raporturile de muncă şi probleme conexe acestora, precum şi o adresă de poştă electronică la care cetăţenii pot apela pentru raportarea oricăror nereguli legate de raporturile de muncă din Spania.

Adresa de poştă electronică este conectată direct la Call-center-ul gestionat de MMFPS prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar pe baza sesizărilor primite de la echipa de lucru, eventualele abuzuri şi/sau încălcări ale legii vor fi semnalate imediat oficialilor spanioli, prin ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României la Madrid.

Site-ul va fi actualizat constant, pe măsură ce se vor primi noi date şi informaţii, sau se vor semnala noi tipuri de probleme care implică raporturi de muncă pe teritoriul spaniol, potrivit sursei citate.

În 22 iulie, Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania a emis ordinul de reactivare a restricţiilor la piaţa muncii pentru cetăţenii români, autorităţile spaniole trimiţând o scrisoare Comisiei Europene prin care au informat asupra intenţiei de a suspenda liberul acces la muncă pentru cetăţenii străini. Comisia a acceptat cererea Spaniei solicitând prezentarea de către autorităţile spaniole a unui raport periodic referitor la evoluţia situaţiei şi necesitatea menţinerii măsurii.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care muncesc în Spania, MMFPS a instituit o formulă de dialog interministerial cu partea spaniolă, a menţinut un contact permanent cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema restricţiilor impuse cetăţenilor români de anumite state membre şi a întocmit un raport al Comisiei în acest sens. De asemenea, MMFPS a înfiinţat un call-center destinat informării cu privire la restricţiile impuse pe piaţa muncii din această ţară şi a sesizat eventualele abuzuri ale autorităţilor sau angajatorilor.

O echipă formată din 15 specialişti de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă preia apelurile muncitorilor români. Aceştia au fost instruiţi, testaţi şi evaluaţi pentru a oferi răspunsuri competente pe tematica specifică Spaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici