Angajat al CFR Marfă, adus la DIICOT Timişoara, despre vagoanele casate: Erau ruginite, putregaiuri

Primele persoane care urmează să fie audiate la sediul DIICOT Timişoara în cazul vânzării vagoanelor CFR Marfă la fier vechi au fost aduse de procurori, iar unul dintre angajaţii societăţii a declarat că vagoanele erau „ruginite, putregaiuri”.

2146 afișări
Imaginea articolului Angajat al CFR Marfă, adus la DIICOT Timişoara, despre vagoanele casate: Erau ruginite, putregaiuri

Angajat al CFR Marfă, adus la DIICOT Timişoara, despre vagoanele casate: Erau ruginite, putregaiuri (Imagine: SILVIU MATEI/ MEDIAFAX FOTO)

Unul dintre suspecţi, angajat al CFR Timişoara, a declarat presei, în faţa DIICOT Timişoara, că „cei de la sucursală ne-au înştiinţat că au băgat în cont 5 miliarde şi că urmează să taie 200 de vagoane pe Regionala Timişoara”.

„Noi atâta am făcut din partea reviziei, doar am verificat osiile şi seriile, fiecare vagon să fie tăiat în parte. Osiile sunt din oţel special, vagoanele erau de casare, ruginite, putergaiuri, mai departe nu vă pot spune, că nu ştiu”, a declarat angajatul CFR.

DIICOT Timişoara face, miercuri, 63 de percheziţii în mai multe judeţe, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare. Procurorii susţin că „persoane din conducerea CFR Marfă ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casării, cauzând un prejudiciu 6.313.748,52 euro”.

Percheziţii au loc în Bucureşti, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman şi Dâmboviţa, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

Procurorii susţin că în 2016, la nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, s-ar fi constituit „un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate”.

Potrivit anchetatorilor, „primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii CFR Marfă, compusă din directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, directorul Operaţiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, directorul Departament Vânzări-Trafic Eugen Tudor, directorul Economic-Financiar Pavel Bărculeţ, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, şeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpăţână, şeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu”. Aceştia sunt cei care ar fi iniţiat vânzarea la Bursa de Mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală.

Ca urmare a percheziţiilor efectuate de DIICOT în care sunt vizate persoane din conducerea CFR Marfă, Consiliul de Administraţie al CFR Marfă urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societăţii, se arată într-un comunicat transmis miercuri de instituţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici