Aproximativ 200 de pensionari protestează în Piaţa Victoriei. Care sunt nemulţumirile lor

Aproximativ 200 de pensionari protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de neindexarea pensiilor în 2012, dar şi de contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5 la sută.

514 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 200 de pensionari protestează în Piaţa Victoriei. Care sunt nemulţumirile lor

Aproximativ 200 de pensionari protestează în Piaţa Victoriei (Imagine: Viorel Dudau/Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei "Unirea", Dumitru Cojanu, a declarat că pensionarii sunt nemulţumiţi că în 2012 pensiile nu vor fi majorate în raport cu inflaţia plus 50 la sută din creşterea salariului mediu brut, fiindu-le astfel încălcate drepturi legale.

El a precizat că preşedintele Traian Băsescu a considerat "un cadou" pentru pensionari faptul că în 2012 nu vor fi reduse pensiile şi nici nu vor fi impozitate, dar acest lucru reprezintă de fapt o inducere în eroare, pentru că în realitate sunt tăiate drepturi legale.

Pensionarii solicită indexarea pensiilor, eliminarea coplăţii, a impozitului şi contribuţiei la asigurările de sănătate de 5,5 la sută.

Acţiunea de protest organizată de Federaţia Pensionarilor "Unirea" este programată să se încheie la ora 13.00.

Pensionarii au anunţat că vor organiza în perioada următoare mitinguri de protest, pentru a cere guvernanţilor să le respecte drepturile legale.

Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului cel mai probabil fără măsuri de indexare a pensiilor şi creştere a salariilor pentru bugetari, existând varianta ca majorările să fie acordate în partea a doua a anului viitor, în funcţie de încasările la buget, declara, în 26 octombrie, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul elaborarea unui proiect de buget pentru anul viitor care să nu includă nicio majorare de salarii şi pensii cel puţin până în al doilea semestru din 2012, datele economice urmând să fie reanalizate la finele lunii iunie pentru eventuale creşteri în partea a doua a anului viitor.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la TVR, că, din câte ştie de la Guvern, nu se pot indexa pensiile de la 1 ianuarie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici