Asociaţia Procurorilor, memorii la Ministerul Justiţiei şi la cel al Muncii privind legea salarizării

Asociaţia Procurorilor din România a trimis memorii la Ministerul Muncii şi la Ministerul Justiţiei privind existenţa unor diferenţe de statul financiar între judecători şi procurori constatate în legea salarizării.

937 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Procurorilor, memorii la Ministerul Justiţiei şi la cel al Muncii privind legea salarizării

Asociaţia Procurorilor, memorii la Ministerul Justiţiei şi la cel al Muncii privind legea salarizării

"Asociaţia Procurorilor din România a constatat cu surprindere şi îngrijorare existenţa unor diferenţe de statut financiar între profesiile de judecător şi procuror. Discriminirile sunt de neînţeles şi de neacceptat în condiţiile în care nicăieri în cuprinsul legii, nici în dispoziţiile generale şi nici în dispoziţiile specifice familiei ocupaţionale Justiţie nu se regăseşte vreo motivare cu privire la aplicarea diferită a coeficienţilor de salarizare începând cu momentul în care auditorii de justiţie devin magistraţi procurori sau judecători", transmite printr-un comunicat de presă Asociaţia Procurorilor din România.

O altă problemă constatată de procurori se referă la faptul că "se considere vechime în funcţia de judecător doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de judecător, iar vechime în funcţia de procuror doar perioada în care magistratul a îndeplinit funcţia de procuror. Această dispoziţie afectează drepturile tuturor magistraţilor întrucât vechimea în magistratură a fost şi este recunoscută magistraţilor judecători şi procurori de la momentul intrării acestora în profesie. Aplicarea acestei dispoziţii judecătorilor care au trecut procurori sau procurorilor care au trecut judecători le-ar afecta grav drepturile deja câştigate."

Asociaţia susţine că în proiectul de lege apare o discriminare care contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la egalitatea de drepturi.

Asociafia Procurorilor din România constată că deşi proiectul menţionează că se raportează la exigenţele impuse de documentele internaţionale privind funcţionarea eficientă a sistemului judiciar, în realitate
această exigenţă nu este respectată de proiect. Subliniem faptul că în mod constant rapoartele MCV au insistat pe necesitatea stabilirii legislaţiei în domeniul justiţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul financiar al magistraţilor judecători şi procurori.

Astfel, asociaţia de magistraţi anunţă că a adresat memorii atât Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale cât şi Ministerului Justiţiei. În memorii "au fost formulate observaţii detaliate cu privire la articolele din proiectul Legii - cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care se impun a fi amendate", spun procurorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici