Autorităţile sanitare stabilesc dacă ursul împuşcat este cel care a atacat trei oameni. Patrule de poliţişti şi jandarmi, încă în zonă

Autorităţile sanitare vor stabili duminică dacă ursul împuşcat la Pietroşiţa este cel care a atacat trei persoane, însă până atunci sunt menţinute patrulele de poliţişti şi jandarmi în zona Pietroşiţa - Buciumeni, dar şi la Runcu, unde are loc o manifestare la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

275 afișări
Imaginea articolului Autorităţile sanitare stabilesc dacă ursul împuşcat este cel care a atacat trei oameni. Patrule de poliţişti şi jandarmi, încă în zonă

Autorităţile stabilesc duminică dacă ursul împuşcat este cel care a atacat trei oameni (Imagine: Arhiva MediafaxFoto)

Ursul împuşcat de vânători în localitatea dâmboviţeană Pietroşiţa, un mascul de 100-120 de kilograme, va fi examinat duminică de către specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, care trebuie să stabilească dacă avea rabie, în condiţiile în care se presupune că animalul care a atacat trei oameni era turbat.

Potrivit directorului acestei instituţii, Sandu Tolea, rezultatele autopsiei şi ale probelor de laborator vor fi cunoscute în cursul zilei de duminică.

"Se va începe în această dimineaţă autopsia ursului şi prelevarea probelor pentru analizele de laborator care vor stabili dacă acest animal era turbat, respectiv dacă este bolnav de rabie", a declarat directorul DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea.

Până la aflarea rezultatelor analizelor, autorităţile menţin poliţiştii şi jandarmii în patrule în zona Pietroşiţa - Buciumeni, dar şi la Runcu, unde timp de două zile are loc "Răvăşitul oilor", manifestare la care vin mii de vizitatori, turişti şi localnici.

De asemenea, localnicii sunt sfătuiţi de autorităţi să nu se îndepărteze de zonele locuite şi să renunţe deocamdată la culesul fructelor.

Ursul prins la miezul nopţii a fost gonit de câţiva câini şi ulterior împuşcat de un vânător aflat în patrulare în zonă, la ieşirea din Pietroşiţa, pe malul râului Ialomiţa.

"Am auzit câinii lătrând foarte tare, am aprins lanterna, l-am vazut şi am tras un singur foc. Avea gura neobişnuită, iar ochii îi sticleau foarte tare, în mod nefiresc. Era pe marginea râului. Eu cred că acesta este ursul ucigaş, că am nimerit bine, eu aşa zic. Un urs sănătos nu ar fi avut un astfel de comportament. Sunt atâţia urşi în ţară şi nu s-a întâmplat niciodată ca vreunul să atace trei oameni în aceeaşi zi. Acesta este sigur bolnav, probabil de rabie", a declarat vânătorul.

Înainte de împuşcarea acestui urs, un elicopter cu instalaţie de termoviziune al Ministerului Administraţiei şi Internelor a survolat zona, după ce ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a venit la Buciumeni, localitatea sa natală, a solicitat acest aparat de zbor i pentru a repera animalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici