Avocatul Poporului a atacat la CCR Statutul funcţionarilor publici pentru prevederi discriminatorii

Avocatul Poporului a sesizat, joi, CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 68 din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, apreciind că actul normativ conţine prevederi discriminatorii pentru funcţionari, privind momentul dobândirii diplomei de licenţă.

2296 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului a atacat la CCR Statutul funcţionarilor publici pentru prevederi discriminatorii

Avocatul Poporului a atacat la CCR Statutul funcţionarilor publici pentru prevederi discriminatorii

Potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de Avocatul Poporului, Legea privind Statutul funcţionarilor publici conţine prevederi discriminatorii faţă de funcţionarii care au dobândit diploma de licenţă înainte de exercitarea funcţiei, în raport cu funcţionarii care au dobândit diploma în timpul exercitării funcţiei publice.

În acest sens, potrivit sursei citate, Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 68 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, prin raportare la art. 16 alin. (1), art. 11 şi art. 20 din Constituţie, art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 21 pct. 2 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi art. 25 lit. c) din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice.

Textul art. 68 alin. (1) are următorul conţinut: ”În urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii”.

Avocatul Poporului precizează că Legea nr. 188/1999, lege organică, reglementează statutul funcţionarilor publici, o categorie specială de salariaţi, care în virtutea funcţiei publice, beneficiază de un regim juridic special, cu drepturi şi obligaţii specifice. Forma republicată a legii consacră un capitol special carierei funcţionarilor publici, în care se află o secţiune dedicată promovării acestora, în clasă, respectiv în grade profesionale.

De asemenea, instituţia menţionează că, în general, promovarea este o posibilitate, nu un drept al angajaţilor, fie ei funcţionari publici sau nu.

„Cu toate acestea, legea specială a funcţionarilor publici, prin norma criticată în speţă, consacră dreptul la promovare a funcţionarilor publici de execuţie, în urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior, prin participarea la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, dacă studiile absolvite sunt în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau dacă autoritatea ori instituţia publică apreciază că studiile absolvite sunt utile pentru desfăşurarea activităţii”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

„Aparent, legiuitorul, în virtutea atenţiei speciale pe care o acordă promovării persoanelor care exercită puterea publică, prin norma legală precitată, instituie un privilegiu în favoarea acestora, acordându-le dreptul, nu posibilitatea de a promova în clasă prin participarea la un examen [alin. (1)], necondiţionat de existenţa unui post vacant, ci prin simpla transformare a postului ocupat de funcţionarul public ca urmare a promovării examenului [alin. (2)]. Ceea ce la prima vedere pare un privilegiu acordat tuturor funcţionarilor publici, în fapt, se dovedeşte a fi un privilegiu numai pentru o parte dintre aceştia, grevat de data dobândirii diplomei, care trebuie sa fie ulterioara numirii în funcţia publică. Prin urmare, pentru cei care nu au valorificat diploma la numirea în funcţia publică, în sensul de a fi numiţi pe o funcţie corespunzătoare studiilor absolvite, diploma va fi considerată ca inexistentă pe întreaga perioadă cât persoana în cauză are calitatea de funcţionar public. Această aparenţă de drept vine în contradicţie cu înseşi principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice, consacrate de art. 3 al legii, şi anume: legalitate, imparţialitate şi obiectivitate, transparenţă, eficienţă şi eficacitate, stabilitate în exercitarea funcţiei publice. Persoanele aflate în această situaţie, care vor să promoveze în clasă, nu pot beneficia de acest text de lege, ci sunt obligate să participe la un nou concurs în condiţii similare cu persoane care nu sunt funcţionari publici”, apreciază Avocatul Poporului, motivând astfel demersul de sesizare a CCR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici